ORKDAL: Én person er siktet etter husbrannen i Orkdal lørdag.

– Det er en mann i slutten av 40-åra som er siktet for å kunne ha befatning med brannen, opplyser etterforskningsleder Randi Fagerholt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Vitneobservasjoner

– Vil det si at det er mistanke om at brannen er påsatt?

– Vi har ikke konkludert med det på dette tidspunktet, men vi valgte å ta ut siktelse mot denne mannen etter omstendigheter i saken og vitneobservasjoner på stedet. Men det blir å gå for langt å si at vi har mistanke om at brannen er påsatt. Det er som sagt flere omstendigheter som ligger til grunn for at én person er siktet, og dette er informasjon vi ikke kan gå ut med. Vi har heller ingen brannårsak ennå. Saken blir etterforsket bredt, sier Fagerholt.

Siktelsen i denne saken er med andre ord tatt ut fra etterforskningstaktiske hensyn. En siktelse innebærer på generelt grunnlag at politiet kan gjøre rettergangstiltak mot en person i form av undersøkelse av mobiltelefoner, husransaking med mer. En person som har status som siktet, har også krav på å få oppnevnt forsvarer.

– Det faktum at brannen utviklet seg svært raskt slik at huset ble totalskadd, er det et forhold som styrker mistanken om at brannen er påsatt?

– Ja, det er ett av flere momenter, sier Fagerholt.

– Kan flere bli siktet?

– Slik saken står nå, er det ikke noe som tyder på det. Men hva den videre etterforskinga viser, vet vi ennå ikke.

Flere undersøkelser

Mannen er avhørt, men er løslatt. Det var ikke grunnlag for å begjære varetektsfengsling. Han skal inn til nye avhør.

– Siktede skal inn til nye avhør, og vi har flere vitner som skal avhøres. Det skal seinere denne uka også gjøres flere undersøkelser av teknikere på stedet. Branntomta er med andre ord ikke frigitt.

– Er det aktuelt å be om assistanse fra Kripos?

– Foreløpig er det ikke det.

Raskt overtent

Brannen ble meldt rundt klokka 16.00 lørdag. Om lag et kvarter seinere var huset helt overtent og brannmannskapene var sjanseløse i arbeidet med å berge det. De fire personene som oppholdt seg i huset, kom seg alle uskadd ut. Det var ikke fare for spredning til annen bebyggelse.

Brannvesenet var sjanseløse mot flammene. Foto: Catharina Morken