Startskuddet har gått og utendørssesongen er i full gang. Ferske tall fra Prognosesenterets forbrukermåling viser omfattende oppussingsplaner utendørs. Nesten 400.000 norske husstander planlegger å gjøre utendørsarbeider i sommer.

– Det er malearbeidene som troner på toppen når det gjelder utvendige oppussingsarbeider. Nesten seks av ti av dem som planlegger utvendige oppussingsarbeider svarer at de vil foreta utvendige malearbeider. Det er i tillegg en del som vil bytte vinduer, bytte ytterdører, skifte kledning på boligen, montere nye takrenner eller sette opp tilbygg, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør hos Prognosesenteret.

«Det må bare gjøres»

Ifølge Prognosesenterets tall er det barnefamiliene som i størst grad har planer om utvendige arbeider. Åtte av ti sier at de tenker å male utvendig fordi det er nødvendig, men intensjonen bak den planlagte jobben varierer etter husstandens alder. Nødvendighetsfaktoren øker nemlig med stigende alder.

– Blant de litt eldre handler det i større grad om at «det må bare gjøres». Blant de yngre aldersgruppene derimot, er det ønske om å få det finere, eller at man vil sette preg på boligen som er de viktigste årsakene til at man planlegger å pusse opp utvendige, fortsetter Elnan.

Tallene viser at det er mannen som i størst grad tar initiativet til de utvendige malearbeidene, mens beslutningen om å gjøre noe vanligvis gjøres av både mannen og kvinnen i felleskap.

– Mai og juni er de månedene i året der man først og fremst maler boligen utvendig – det er nå det skjer! avslutter Elnan.