Dette gjelder netto driftsresultat i 2013 og 2014. Rådmann i Rindal, Birgit Reisch, trekker fram de to største grepene som kan få kommuneøkonomien på rett kjøl igjen.

– Det er allerede vedtatt å innføre eiendomsskatt, i tillegg har jeg foreslått å slå sammen to skoler, sier Reisch.

Stort underskudd

I 2014 fikk Rindal kommune et stort driftsunderskudd på omtrent 5,5 millioner kroner. Dette er de største årsakene til underskuddet:

¤ Overføring til Rindalshallen på vel to millioner kroner.

¤ Tapte inntekter på opp mot to millioner kroner.

¤ Et stort merforbruk innen tjenestene på pleie- og omsorg på omtrent 1,5 millioner kroner.

¤ Deler av teknisk område har også et forholdsvis stort merforbruk på vel en halv million kroner.

Det er også et stort merforbruk innen investeringer, på grunn av manglende salg av leilighetene på Øvre Dalen. Kommunen har likviditetsmessige utfordringer og må låne kortsiktig for å berge likviditeten.

Minus også i år

Det positive er at de fleste av de andre enhetene driver sin virksomhet stort sett innenfor budsjett og at Rindal utviklingsfond ikke ble tappet så mye som budsjettert.

Det er budsjettert med et svært stort underskudd for i år, med et netto driftsresultat på minus over åtte millioner kroner. I tillegg mister kommunesektoren inntekter fra skatt i 2015, trolig opp mot en million kroner for Rindal kommune.

Ikke lyse utsikter

For økonomiplanperioden, som er fra 2016 til 2018, er det budsjettert med samlet nær nullresultat. Administrasjonen mener i tillegg at det er budsjettert med for store inntekter.

Det er ikke tatt med noe vesentlig til investeringer innen pleie- og omsorg, noe mange mener vil være helt nødvendig. Ellers er det moderate investeringer.

Altså er de økonomiske utsiktene langt under kommunens målsettinger, og klart ikke det en kan benevne sunn økonomisk drift, i følge Reisch.

Skolesammenslåing

Rådmannen har foreslått å slå sammen to skoler for å spare penger. Det betyr i praksis å legge ned Øvre Rindal skole og flytte elevene der over til Rindal skole. Forslaget er at skolen skal legges ned neste år, altså fra høsten 2016.

– Skolesammenslåingen vil gi en innsparing på omtrent fire millioner kroner per år, med halve denne innsparingen i 2016, siden sammenslåingen ikke vil skje før på høsten, sier Reisch.

Rådmannen mener dette er et nødvendig grep med tanke på den økonomiske situasjonen kommunen er i.

– I løpet av fire til fem år vil det bli om lag 50 færre elever som går på skole i Rindal. Unger under 16 år er en viktig inntektskilde fra staten, og denne inntekten vil altså gå ned i Rindal, forklarer Reisch.

Forslaget om skolesammenslåing ligger ute på høring nå, med høringsfrist 8. juni. Skjebnen til Øvre Rindal skole vil bli bestemt i kommunestyremøte den 24. juni.

Eiendomsskatt

Kommunestyret har allerede vedtatt å innføre eiendomsskatt i Rindal fra 2016.

– Der håper vi å få inn en god sum, vi har sett litt på naboene våre som gjør det samme. Men satsene er ikke satt enda, så det er vanskelig å si noe om hvor store inntekter det vil gi, forklarer rådmannen.