Statens Naturoppsyn mener at kraftselskapene plikter å ta hensyn til faunaen når de inspiserer sitt linjenett. I Snillfjord driver Trønderenergi flygning i lav høyde for å gjøre jobben. De lover at de skal ta hensyn.

– De bør vise aktsomhet og sette seg inn i det som finnes av følsomme forekomster. Har de ikke tilgang på slik informasjon selv, kan de få det ved å henvende seg til de rette myndighetene og instansene.

Det sier seniorrådgiver Georg Bangjord i Statens Naturoppsyn på generelt grunnlag.

– Ikke ulovlig

Han har fått henvendelser om helikoptertrafikk i Snillfjord i en sårbar periode for spesielt fugler som hekker. Blant annet «bor» ei ørn i området Migarden, og den forlot reiret i forbindelse med flyginga.

– Det bør foregå minst mulig aktivitet av denne typen i perioder som er følsomme for både fugler og dyr. Spørsmålet er om de kan utføre denne type arbeid på en annen tid av året. Det ville også vært spennende å høre hva slags policy de ulike kraftselskapene har når det gjelder å ta hensyn til faunaen. Har de ikke noen policy i det hele tatt, er det kanskje på tide å vurdere et kurs. Selv om de ikke gjør noe ulovlig med sin aktivitet, er de likevel forpliktet til å ta hensyn, sier Bangjord.

Han forteller at studier som er foretatt viser at fugler som forlater reiret mens det fortsatt er egg i det, kommer tilbake. Dette går primært på sjøfugl.

Vi må ta hensyn

Kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi er klar over at flyginga starta spesielt tidlig i år.

– Årsaken er at vi ikke fikk utført alt planlagt arbeid i fjor, noe som skyldes værforholdene. Det var blant annet sterk vind, noe som førte til at vi ikke kunne benytte helikopter. Derfor bestemte vi oss for å være ute i god tid i år. Vi starta rundt påsketider, sier Wuttudal.

Han forteller at selskapet får mange henvendelser fra folk om at de ta hensyn.

– Det er henvendelser opp mot både revefarmer, lamming, hester og andre husdyr som er vàr på helikoptertrafikk, og at vi må ta hensyn til verna områder. Dette tar vi seriøst. Vi har også fått melding om at en kongeørn har forlatt reiret som følge av flyging, og dette har vi meldt inn til riktig myndighet, sier Wuttudal.

– Ta kontakt

Nå vil Trønderenergi likevel vurdere å starte arbeidet seinere på året neste år.

– Vårt primære samfunnsansvar er å levere strøm, men vi har selvsagt også et samfunnsansvar overfor faunaen. Det skal vi ta, og vi kommer til å starte seinere neste år med bakgrunn i at vi kanskje var litt tidlig ute i år. Ellers må folk gjerne ta kontakt med oss om de har spesielle ønsker i områder der vi driver flyging, sier Wuttudal.

Hensikten med slik befaring fra helikopter er å avdekke eventuelle feil på nettet, for på raskest mulig måte får disse reparert og utbedret.