Men saken er ikke endelig behandlet. Det er kommet en henvendelse til alle landets ordførere angående bosetting av flyktninger med bakgrunn i dagens flyktningkrise. Norge har vedtatt å ta imot 1500 kvoteflyktninger fra Syria i år, på grunn av den prekære situasjonen.

Øker fra 10 til 17

Rennebu kommune har foreløpig ikke svart på henvendelsen, men utvalget for helse, omsorg og oppvekst behandlet forespørselen torsdag 28. mai. De vedtok at Rennebu kommune bør si ja til å bosette syv ekstra flyktninger i år, noe som betyr 17 flykninger totalt. De ønsker å utsette anmodningen om mottak av flykninger i 2016.

Utvalget forutsetter at det gjennomføres en helhetlig vurdering av ressurssituasjonen i kommunens mottaksapparat før det kan være aktuelt å vurdere ytterlige mottak utover dette. Vurderingen skal blant annet si noe om boligsituasjonen, bemanningssituasjonen og arbeidet mot det lokale næringslivet. Det forutsettes også at Husbanken gis tilstrekkelige rammer til tilskudd til bygging og kjøp av utleieboliger. Saken skal sluttbehandles av kommunestyret før svaret sendes til departementet.

Dagens situasjon

Rennebu kommune har bosatt flykninger siden 2013, og har for årene 2013 til 2015 vedtak om å bosette 10 flyktninger per år. I tillegg kommer eventuelle familiegjenforeninger. Det har til nå blitt bosatt 17 av de 30 flyktningene for årene 2013 til 2015, og i tillegg kommer åtte personer gjennom familiegjenforening. Flyktningene i Rennebu kommer fra Somalia og Eritrea.

Årsaken til at kommunen er på etterskudd med bosettingen er mangel på boliger, men dette bedrer seg når fem nye leiligheter som er under bygging blir ferdigstilt i sommer. Det bygges tre leiligheter i Lerkevegen og to i Rugdevegen i Trondskogen, de fleste av disse leilighetene vil bli tildelt flykninger.

Tilrettelegging

Det er ansatt en flyktningekoordinator i 60 prosent stilling, i tillegg er det gjennom bruk av integreringstilskuddet opprettet deltidsstillinger knyttet til helsesøster på 20 prosent, voksenopplæringa på 40 prosent og teknisk/praktisk på 30 prosent.

I kjernetjenester som barnehage, skole og helse har Rennebu god kapasitet, særlig siden det har vært en nedgang i barnetallet de siste årene. Unntaket har vært voksenopplæringa, men dette er nå løst ved å leie lokaler i Birka-bygget.

Arbeidsplasser

Språkpraksis på arbeidsplasser har blitt brukt som undervisningsarena siden våren 2014, og dette har vært vellykket så langt. Fem flyktninger har fått språkpraksis i kommunen og to har vært i det private næringslivet.

Rennebu har et relativt begrenset arbeidsmarked som kan føre til utfordringer med å få flykningene inn i arbeidslivet. Men kommunen har tro på at de gjennom et samarbeid med NAV og lokale arbeidsgivere i hvert fall skal kunne gi noen av flyktningene en reell mulighet i arbeidsmarkedet.