Rett før påske fikk Atle Olav Sognli sjokkbeskjeden om at han har alvorlig lymfekreft. Nå prøver han å finne hverdagsgleder i ensformige sykehusdager.

– Jeg setter mer pris på de små tingene, sier Ap-politikeren fra Orkanger.

Det kan høres ut som en klisje, men et er akkurat sånn han opplever det.

– Å lese avisa, møte igjen folk jeg ikke har sett på ei sund, bare vær til, nyte våren – jeg tar ingenting forgitt lenger. Påskeaften gikk jeg en runde rundt Nidarosdomen og studerte alle skulpturene og detaljene. Det var en fin opplevelse, sier han.

Ble sliten

Det var i fjor høst Sognli begynte å merke at noe ikke stemte. Han fikk mye kløe, var sliten og trøtt, men sov likevel dårlig. Han fikk behandling mot kløen, uten at det hjalp.

– Jeg ble bare mer og mer sliten, og sov nesten halve dagen til slutt.

Det var på en rutinekontroll av nyrene, som han går til hver fjerde måned, at det ble oppdaget unormale verdier. Han ble oppringt etter at ytterligere prøver var tatt.

– Jeg var på et kurs da jeg fikk telefon fra sykehuset om at de ville ha meg på time dagen etter. Det var mistanke om kreft, og det var alvorlig.

Dagen etter bar det inn til PET-scanning på St. Olavs hospital, med hasteinnleggelse umiddelbart etterpå. Diagnosen var lymfekreften Hodgkins lymfom.

Les hele historien i STs papiravis/e-avis lørdag.