24. april ble årets første sau felt av gaupe i Agdenes.

Lars Birger Aadland dro hjem klokka tre på natta, etter å ha jobbet med lamming.

Da han tre timer senere var tilbake på gården på nedre Tøndel, merket han straks at noe var galt. Lammene i inngjerdinga var livredde. I et hjørne, bare få meter fra nærmeste befolka husstand, fant han en død og delvis oppspist åring.

– Gaupa må ha ligget i skogen her og venta på at jeg skulle dra. Jeg var ikke borte i mer enn tre timer, på den tiden rakk den å ta livet av sauen og spise både lår og jur, sier Aadland.

Senere samme dag påviste rovviltkontakt Steinar Rikstad bitemerker fra gaupe på halsen til sauen.

Avslag

– Vi søkte om skadefelling øyeblikkelig, men søknaden ble avvist av Fylkesmannen. Vi anket avslaget, men anken har over en måneds behandlingstid. Svar på den fikk vi først på onsdag denne uka (også avslag), sier leder i Agdenes sau og geit, Kristian Fremstad.

Da de hadde foretatt alle de nødvendige undersøkelsene av sauekadaveret, la Aadland det tilbake på «åstedet». Samme natt kom gaupa tilbake og fikk seg enda et herremåltid.

– Dessverre rakk vi ikke å få tak i og sette opp viltkamera før neste natt, men da kom den ikke tilbake, sier Aadland.

Fra åtte til én

Agdenes har i løpet av de siste åra gått fra å ha åtte utmarksbønder til én, nemlig Frode Singstad.

Han mista i fjor over 100 sau både på utmarksbeite og innmarksbeite. Av dem ble det funnet 25 kadaver, hvor 15 ble påvist tatt av gaupe.

– Problemet er at det hjelper ikke å flytte sauene fra utmark til innmark, heller. Rovdyrene følger bare etter, sier Aadland.

– Vi slåss for denne næringa, men det er skuffende lite respons å få fra politikerne. For fem år sida var det mellom 2500 og 3000 sau på utmark i Agdenes. I dag er det knappe 400, sier Singstad.

Mister motivasjonen

Stig Rune Størdal har flyttet dyrene til utmark i Budal, noe som fører med seg store logistikk- og transportkostnader.

– Myndighetene er i ferd med å rasere hele næringa. Dette går ikke lenger. Gaupa kommer nærmere og nærmere befolkningen for å finne mat, fordi den ikke lenger har noen grunn til å frykte folk, sier Singstad.

Aadland har derimot alle sauene på innmark.

– Det er klart det gjør noe med motivasjonen din, når du legger sjela di i å stelle med disse dyrene, så ender det opp på denne måten, sier Aadland.

Gaupa kom inn i fjøset

Kristian Fremstad opplevde i fjor at gaupa gikk inn i fjøset hans og tok tre kalkuner. I samme slengen forsvant begge gårdskattene.

– Forvaltningsmyndighetene setter hele næringer, samfunn og bosetninger på spill, når de lar det gå så langt. Det raserer et helt fagmiljø, sier Singstad.

– For å sove bedre om natta, bevilger Fylkesmannen penger i støtte for at vi skal ha sauene på innmark. Hva hjelper det, når gaupa bare følger etter, spør Singstad og følger opp:

– Vi har mistet utmarka, og nå kan vi snart ikke bruke innmarka lenger, heller.

Mistet tre lam i år

Torstein Tøndel har funnet tre døde lam så langt i år. Det siste fredag morgen, bare 400-500 meter fra stedet for Aadlands sau ble drept i april.

– Det er ikke påvist at lammet er tatt av gaupe, men tre lammeføtter dukker ikke bare opp av seg selv, sier Tøndel.

Han driver en forholdsvis liten gård med sauer, jordbær og skogbruk. Mister han en av de inntektspostene, blir det veldig vanskelig å kunne jobbe som fulltids gårdbruker lenger.

– Det virker som at du må være melkebonde med et gedigent fjøs for i det hele tatt å ha en sjans til å lykkes innen denne næringa i dag.

Se video på www.avisa-st.no.

Eli Birgitte Singstad, leder i forening

Lars Birger Aasland

Kristian Fremstad

Stig Runar Størdal

Frode Singstad

Torstein Tøndel

Torstein Tøndel har mistet tre sauer så langt i går. Det siste ble funnet fredag morgen.
Lars Birger Aasland, Stig Runar Størdal, Frode Singstad, Eli Birgitte Singstad og Kristian Fremstad diskuterer gaupeproblematikken.