Noen ganger er det slik at folk unner noen en seier så inderlig vel. Slik var det på Orkdal tråvpark fredag kveld, da første dag av Midtsommertravet ble arrangert.

Svært stygg skade

I det femte løpet stilte flere gode lokale hester til start. For en av dem var det en triumf bare å stå på startstreken. For 15 måneder siden så det nemlig helsvart ut for Prins Tom, som eies av far og datter Tom Eirik og Tone Krokdal.

Det var landsdelskamp i Østersund, og Prins Tom ledet med 20 meter på resten av feltet. Så begynte han å falle av. Noe var riv, ruskende galt.

Det viste seg at Prinsen fra Orkdal hadde ødelagt gaffelbåndet, en av de styggeste gaffelbåndskadene veterinærene hadde sett.

Ved så stygge skader er det gjerne to utganger, enten blir hesten avlivet, eller i beste fall kan den få et liv utenfor løpsbanen.

Ga ikke opp

Men Tone og Tom Eirik ga aldri opp. De hentet hjelp der det var hjelp å få. Sakte, men sikkert trente de ham tilbake. Og i mai skjedde miraklet; Prins Tom kom til start igjen. Og ble nummer to!

Det samme gjentok seg for snart tre uker siden.

Fredag sto hesten på startstreken igjen. I det som var det gjeveste løpet. Her var det blant annet satt opp en helt spesiell sølvpokal (les mer i ST tirsdag).

Gjemte seg

Tone Krokdal så ikke én meter av løpet. Hun gjemte seg bort. Turte ikke se. Hva om han skadet seg igjen? Da ville det kanskje være slutt.

Men pappa Tom Eirik sto nede ved gjerdet nedenfor klubbhuset.

Ved utgangen av den siste svingen var det klart at løpet ville bli en kamp mellom Snonsøy Elda, Storm Odd og Prins Tom. Sindor X. hang også med.

Inn mot mål sto det mellom Storm Odd og Prins Tom, men opp mot mål var det ingen tvil om hvor seieren ville gå.

Gråt

Ved gjerdet sto Tom Eirik Krokdal og gråt.

Det samme gjorde mange av tilskuerne. Historien om Prins Tom er kjent for mange i travmiljøet. De vet hva det har kostet, og hvor stygt det så ut i fjor vår.

Framme på seiersplassen gikk ei ung jente rundt i ring, mens hun ventet på seiersintervjuet og å få overrakt sølvpokalen. Hendene måtte opp mot ansiktet gjentatte ganger. Hun greier knapt å si et ord. Det er mest lyder som kommer, mens hun tørker tårene.

Idet seiersintervjuet er over, setter hun seg i sulkyen sammen med den alltid velkjørende kusken Edvard Kristiansen. Sammen kjører de nedover banen mens de mottar applaus og gratulasjoner.

Sjelden har en hyllest fra publikum vært mer inderlig og ektefølt.

Les mer om Midtsommertravet på Orkdal tråvpark i tirsdagens avis.