AGDENES: Kommunestyret i Agdenes sender en uttalelse til fylkesmannen hvor de stiller seg undrende til at det tar så lang tid å få fellingstillatelse.

«En umiddelbar fellingstillatelse ved første angrep øker sjansen for å ta ut skadedyret, trygger beitedyrene og vil sikre beitenæringen», skriver de i uttalelsen.

Bakgrunnen for at saken kom opp under «eventuelt» i kommunestyret denne uka, er at gaupa har vært rekordtidlig ute med å felle sau i Agdenes i år. Bøndene fortviler over at søknader om skadefelling er blitt avvist av fylkesmannen.

– Stort problem

– Dette er et stort problem vi må ta tak i. Bekymringene er at utmarka brukes for lite fordi det blir så mye tap til rovdyr. De flytter hjem sauene på innmark, og dermed flytter gaupa etter, sa ordfører Oddvar Indergård i møtet.

I brevet som politikerne sender fylkesmannen, står det at de stiller seg bak målet om økt matproduksjon i fylket. De skriver videre at Agdenes har arealer til å ta sin del av økingen, men at rovdyrangrep ikke er forenelig med å få tatt i bruk utmarksarealene.

«Rovdyr er en trussel for dyrevelferden. Ofte blir beitedyra ikke drept, men skadet, med de lidelser det medfører», skriver de.

– Umiddelbart

Brevet avsluttes med at kommunestyret sier de forventer at det blir gitt umiddelbar fellingstillatelse når beitende husdyr blir tatt av rovdyr, spesielt på innmark.