Rundballer bør ikke oppbevares for nær veien, advarer Statens vegvesen.

– Store tunge gjenstander som containere, tømmer, rundballer og annet skal ikke plasseres for nær vegen. Årsaken er at disse er farlige å kjøre på, sier Audun Vognild i Statens vegvesen i en pressemelding.

Sikkerhetsavstand

Fra vegkanten og ut til sidene er sikkerhetsavstanden lenger jo høyere fartsgrensen og trafikkmengden er på vegstrekningen.

– Dersom det er generell fartsgrense utenfor tettbygd strøk er sikkerhetsavstanden minimum sju meter fra hvitstripa. Vi ser at det dessverre er mange grunneiere som ikke tenker over dette, og som nå plasserer rundballer altfor nært vegen, sier Vognild.

Ber om hjelp

Statens vegvesen bruker store ressurser for å fjerne trær, skifte ut lysmaster, sprenge bort bergknauser og store steiner, og fjerne annet som kan utgjøre en fare for trafikanter som eventuelt kjører utfor vegen.

– Dette arbeidet er på langt nær fullført, slik at det fremdeles er mye vi bør gjøre med sideterrenget langs vegene våre. Men vi ber om hjelp fra grunneiere til å tenke over sikkerhetsavstanden.

Vilt

Gjenstander som ligger for nært inntil veien utgjør også et siktproblem.

– De hindrer sikten. Ofte plasseres de nært avkjørsler og gjør det vanskelig for de som skal kjøre ut på vegen. Når rundballer er så nært vegen er de i vegen for kantklippen, og høyt ugress gir også dårlig sikt. Vilt kan også gjemme seg blant rundballene og være vanskelige å få øye på før de løper ut i vegbanen, sier Vognild.