En gårdbruker i 40-åra fra STs nedslagsfelt, må sone 15 dager i fengsel for å ha unnlatt å føre regnskap, og for ikke å ha levert selvangivelse og næringsoppgave for inntektsåret 2013. Han sto i Sør-Trøndelag tingrett siktet for brudd på både bokføringsloven og ligningsloven.

Mannen har avgitt en uforbeholden tilståelse, og han samtykket i at saken ble avgjort ved tilståelsesdom.

Omsatte for 700 000

Tingretten viser til praksis fra Høyesterett i fastsettelsen av straffen. Høyesterett har i flere avgjørelser påpekt at forsømmelse av regnskapsførsel i næringslivet må ses på som et alvorlig straffbart forhold. Dette har å gjøre både med regnskapenes betydning for styringen av foretakenes egen økonomi, hensynet til fordringshaverne og ikke minst hensynet til at regnskapene er grunnlaget for den offentlige myndighetskontroll med skatte- og avgiftsoppgjør.

I den konkrete saken som nylig ble avgjort i Sør-Trøndelag tingrett, var det snakk om en omsetning på ca 700 000 kroner.

Fikk rabatt

Saken er dermed av en slik art at mannen i utgangspunktet kunne blitt dømt til 21 dager i fengsel. Tilståelsen, samt det faktum at han var i en vanskelig privat situasjon i perioden for lovbruddene, ga seks dagers strafferabatt. Retten vurderte at samfunnsstraff ikke kunne anvendes, da det i for stor grad ville være i strid med rettspraksis.

Mannen har tidligere vedtatt forelegg for manglende selvangivelse og næringsoppgave for 2012.