Dette prosjektet to og en halv times gåtur inne på fjellet, koster seks millioner kroner. Men utgiftene «tas igjen» på ti år.

I fjor høst ble det avdekket at det går en del vann til spille ved inntakstunnelen i Holdenelva i Hammerkleiva i Hemne kommune. Og mindre vann gir redusert produksjon av strøm. Tunnelen er fra 1967.

Enkelt forklart skal vannet i elva rett vest for Grønndalsfjellet, gå inn i en fem kilometer lang tunnel ned til Vasslivatnet, som ligger helt inn til E39 på Søvasskjølen.

Fra dette vannmagasinet føres vannet videre via en ti kilometer lang tunnel ned til Søa Kraftverk i Kyrksæterøra sentrum. Her produseres strømmen.

Arbeidet med å renske opp tunnelen startet først på juni i år. Firmaet Søbstad Entreprenør har hatt mannskap ved Holdenelva siden da.

Brakker, små gravemaskiner og annet utstyr er fløyet opp med helikopter, mens mannskapet, som er der oppe fra søndag kveld til torsdag, har gått et par timer hver vei for å komme seg til og fra arbeidsplassen.

I tillegg har Søbstad-gjengen rensket inntaksbassenget og bygget en betongkonstruksjon, hvor det mandag denne uka ble lagt to grinder oppå for å hindre at røtter, kvister og trær blir med inn i tunnelen ned mot Vasslivatnet.

PS! Les mer om prosjektet i fredagens papiravis.

Lars Jørgen Sivertsen, prosjektleder i TrønderEnergi Kraft.