– Jeg fikk melding om ulykka fra barnehagen klokka 12.45 forrige fredag, og satte meg i bilen med en gang. Da jeg kom til barnehagen, var kona mi allerede på plass, mens sønnen vår satt der med bandasje etter å ha brent seg på brennesle da barnevogna slo salto og landet. Heldigvis skjedde ikke dette klokka 15, da det er mye trafikk på parkeringsplassen. Jeg må innrømme at vi ble satt helt ut da vi fikk høre om hva som hadde skjedd, forteller far til barnet, som av hensyn til barnet ønsker å være anonym.

Bratt terreng

Ulykka skjedde på Gjølme barnehage forrige fredag. Personalet hadde satt treåringen i barnevogna for å sove på et flatt område rett utenfor inngangspartiet til barnehagen. Før gutten rakk å sovne, satte lekende barn vogna i bevegelse slik at den raste utfor den bratte kanten ved platået. Derfra gikk ferden nedover gangveien, før vogna tørnet i grinda inn til det inngjerdete barnehageområdet. Grinda spratt imidlertid opp på grunn av trykket fra vogna, som dermed raste gjennom grinda og over parkeringsplassen, før den havnet utfor en ny, liten skrent. Der den slo salto og landet i skråningen nedenfor. Så vidt foreldrene har fått bragt på det rene, løp noen barnehageansatte etter vogna og fikk kontroll på den etter at den hadde gått rundt.

– Vi hadde flaks. Hadde vogna fortsatt i en annen retning, kunne det gått mye verre. I ettertid har jeg tenkte en del på at det i verste fall kunne ha endt fatalt, i og med at barnehagen ligger i et svært bratt område, forteller mor til barnet.

Holdes hjemme

Foreldrene har valgt å holde barnet hjemme fra barnehagen etter det som skjedde forrige fredag.

– Vi kommer til å holde ham hjemme til vi føler oss trygge på at noe slikt aldri kan skje igjen, forteller mora.

– Det innebærer at det må settes opp et gjerde rundt området hvor barna settes i vogna for å sove, slik at det blir teknisk umulig at barnevognene kan trille avgårde i det bratte terrenget ved barnehagen, supplerer faren.

Feil på låsen

Foreldrene ønsker ikke å kritisere barnehagepersonalet, som de mener gjør en god jobb. De er imidlertid kritisk til at kommunen og ledelsen ved barnehagen ikke har sørget for tilstrekkelig sikkerhet for ungene.

– Nå var det kanskje heldig at grinda føk opp idet den ble truffet av vogna, da resultatet kunne blitt verre om vogna hadde bråstoppet i grinda. Men det er ikke ok når vi får høre av barnehagestyreren at låsene som skal holde grindene på området igjen ikke har vært i orden på et par år. Da er det noe som har sviktet. Og vi sender ikke barnet vårt tilbake i barnehagen før vi har fått forsikringer om at alt som går på sikkerheten til ungene er ordnet opp i, forteller mora.

Savnet reaksjon

Ekteparet reagerer også på at da de møtte barnehagestyreren for en samtale den påfølgende mandags ettermiddagen, var det ennå ikke truffet tiltak som skal hindre tilsvarende ulykker.

– Det eneste som var gjort var at det var satt opp en benk foran vognene. Jeg spurte om det fantes en risikoanalyse, og ba om å få se den, noe jeg ikke fikk. Hvis det var blitt gjennomført en sikkerhetsvurdering, ville man ha avslørt faren ved å sette ungene til å sove på et platå på toppen av ei skråning uten sikring rundt. Dette må følges opp, og det er kommunens ansvar, sier faren.

Engstelig

Treåringen kom heldigvis fra det hele så å si uskadd, men er fortsatt preget av det som skjedde.

– Han er redd. Han vil ha kontroll på oss til enhver tid, han vil at vi skal være i nærheten hele tiden, forteller mor til barnet.

Strakstiltak

– Som strakstiltak lar vi ungene sove inne mens vi venter på permanente løsninger.

Det sier styrer ved Gjølme barnehage, Merethe Huseby, som understreker at det som har skjedd er veldig trist for alle involverte.

– Det hele er veldig beklagelig, ja, rett og slett grusomt. Først og fremst for familien, men også for de ansatte som har tatt tungt inn over seg det som har skjedd, sier Huseby.

Sover inne

Huseby opplyser at det er satt i gang strakstiltak som innebærer at ungene må sove inne inntil man får på plass en permanent løsning.

– Vi har hatt ei befaring med teknisk etat som skal hjelpe oss med å finne permanente løsninger. Det er åpenbart at vi må få på plass ei løsning hvor vognene bygges inn fysisk. Men utfordringa er å få til løsninger som også ivaretar branntekniske krav med hensyn til evakuering. Dette vil ta noe tid, men vi jobber på å finne gode permanente løsninger så fort som praktisk mulig, opplyser Huseby.

Låsproblemer

– Har barnehagen fått gjennomført risikoanalyser som dokumenterer sikkerheten til ungene?

– Vi har liggende instrukser for internkontroll, men dessverre er ikke scenariet som denne hendelsen har avslørt fanget opp der.

– Ifølge foreldrene til barnet har det lenge vært problemer med låset til grinda inn og ut fra barnehagen. Er dette blitt ordnet nå?

– Det er riktig at tekniske anordninger med grinda gjør at det ikke er lett å lukke den forsvarlig. Men vaktmesteren er satt på saken slik at det vil bli fikset omgående, forteller Huseby som håper at dialog med foreldrene fører til at de så snart som mulig føler tilstrekkelig trygghet til at barnet kan komme tilbake i barnehagen.

Langs denne linja trillet barnevogna. X-en markerer hvor barnevogna med den livredde treåringen landet etter først å ha slått en salto.