Syv av ti kvelds- og nattarbeidere hadde underskudd på D-vitamin da ISS helsesjekket sine medarbeidere.

– Andelen er enda høyere enn vi hadde sett for oss på forhånd og betydelig høyere enn i befolkningen ellers. I snitt er det litt under en tredjedel av befolkningen som har for lite D-vitamin, sier bedriftslege Ina Christoffersen i Unicare i ei pressemelding.

Vitaminet har som en av sine viktigste funksjoner å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen. Nok tilførsel av D-vitaminer fra barndommen av er viktig for å unngå beinskjørhet senere i livet.

– For lite inntak av D-vitamin kan gi seg diffuse utslag på allmenntilstanden, som nedstemthet, slapphet og smerter i muskulaturen. Over tid kan det gi alvorlige muskel- og skjelettplager. Man tror også at det er en sammenheng med for lite D-vitamin og utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier Christoffersen.

Vitamin D er det eneste vitaminet som alle kan anbefales å ta kosttilskuddtilførsel av hver dag, spesielt i vinterhalvåret.

Vitamin D-mangel er et ukjent fenomen i land med mye sol året rundt.

– I Norge er det annerledes. Kvelds- og nattarbeid reduserer i tillegg tilgangen på sol. Maten man spiser nattestid er også ofte for lite variert og næringsrik, sier HMS-leder Beate Furulund ISS.

Frukt og grønnsaker inneholder ikke vitamin D. Det gjør derimot fiskerogn, lever og fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell. Makrell i tomat som pålegg er en god kilde.

PS! Personer med mørk hudfarge trenger mye mer sollys for å produsere vitamin D i huden sammenlignet med personer med lys hud, sier