Torsdag starter Jødisk kulturfestival i Trondheim, og dette er femte gang festivalen arrangeres.

Sjangeroverskridende

– Jødisk kulturfestival Trondheim, også kalt Jkfest, er en kulturfestival for ulike typer utøvende jødisk kunst og kulturuttrykk. Festivalen er sjangeroverskridende og inkluderer mange ulike kunstformer som musikk, litteratur, teater, utstillinger og har også debatter og foredrag for den kunnskapshungrige, skriver festivalen i en pressemelding.

Krakow-inspirert

Det var da Rita Abrahamsen besøkte Polen i 2010 at ideen om en jødisk kulturfestival i Trondheim ble unnfanget.

– Jeg var i Kraków, der det arrangeres en kjempestor jødisk kulturfestival som trekker til seg folk fra hele verden. Da jeg hadde vært der – da var det modent. Kraków har en jødisk menighet på 90 personer. Når de kan ha en så stor festival der, med så få gjenlevende jøder, så kan vi også greie det, forteller Abrahamsen.

Viktig festival

Hun fikk med seg Tine Komissar, og sammen har de skapt en flott og viktig festival som bare blir større og større for hvert år.

– Vi er ingen stor festival, og vi har heller ikke noe ønske om å være det. Men vi er en viktig festival. Vårt mål er å skape en festival som pirrer alle sansene, og det skal vi gjøre ved å vise bredden i den jødiske kulturen, sa Abrahamsen til ST da vi først omtalte festivalen i 2012.

Michelet kommer

Jkfest er kjent for foredrag, debatter og utstillinger. I år kommer noen av Norges mest spennende stemmer for å samtale om hva det er med Norge og jødene.

– Med det utgangspunkt at Norge har et komplisert forhold til sin jødiske minoritet, vil vi se etter mulige forklaringer på hvorfor det er slik og utforske på hvilke områder dette gjelder. Innledningen er ved redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, og med i panelet er forfatter Marte Michelet, som har reist Norge rundt og hold engasjerte foredrag basert på sin prisbelønte bok, Den største forbrytelsen, samt forsker Øivind Kopperud fra HL-senteret.

Fredens ring

– Festivalen vil vise mangfoldet innen den jødiske kulturen. Vi henter inn både utenlandske artister og satser på lokale utøvere. Vi som står bak, tror at kunnskap og kultur ikke er så dumt når man vil bygge bro mellom kulturer og åpne for felles opplevelser, mer toleranse og mindre hat. Selv om 2015 startet med to større terrorhendelser i Paris og København, der jøder ble drept, fikk vi også oppleve Fredens ring rundt synagogene i Oslo og Trondheim. Det var markeringer som var fulle av håp og nestekjærlighet, og som gir et nytt signal til verden, sier Komissar og Abrahamsen.

Programmet for festivalen ligger på nettsiden jkfest.no.