Steinar Sommervold er rimelig trygg på at han ville slått toppsyklistene på en klatreetappe med denne el-sykkelen. Selgeren ved Nøsen på Fannrem demonstrerer sykkelen utenfor lokalet deres.

– Det går fryktelig fort, ler han mens han dundrer forbi STs fotograf i en liten bakke.

Han står ikke over styret og tråkker, men sitter «som ei bestemor» mens han flyr av sted. Det eneste som mangler er ei korg på styret med håndveska oppi.

– Tour de France-vinner Chris Froome skulle fått problemer opp fjellene mot meg, ler han.

Nøsen selger tre ulike el-sykler. De koster fra drøyt 10 000 kroner opp mot 16 000 kroner. Forskjellen på dem er ifølge Sommervold hovedsakelig batteripakkene.

Batteriene er oppladbare. Alt du trenger å gjøre er å sette kontakten i et vanlig støpsel på husveggen.

– Hvor langt kan man sykle på en el-sykkel?

– Den stanser aldri så lenge du selv tråkker. Men skal du ha hjelp av batteriet, dreier det seg om ca. 35-50 kilometer. Det er flere ytre faktorer som spiller inn, som hvor mye du veier, omgivelsestemperatur, terreng, vindforhold, og hvor ofte du starter og stopper, forklarer Sommervold.

Ladetida er cirka fire timer. Batteriet må vedlikeholdslades om vinteren når den ikke brukes.

– Hvem passer en el-sykkel for?

– Det kan være folk som har lyst å komme seg ut uten trangen om å trene. Eller de som bor i bakker og som trenger litt hjelp for å komme opp uten for mye slit. Det må være spesielt fint med el-sykkel for litt eldre folk, sier selgeren.

Syklene har tre gir. I tillegg har de flere innstillinger der du regulerer hvor mye hjelp av batteriet du vil ha. Batterifunksjonen kan også slås helt av, slik at det blir en helt vanlig sykkel.

– Men hvordan ville det gått i spurten på sisteetappen på Champs-Élysées i Paris?

– Da ville det blitt litt verre, men jeg skulle vært med langt fremme, humrer Sommervold og peiser forbi på el-sykkelen.

På styret sitter det en funksjon der du stiller inn hvor mye hjelp av batteriet du ønsker.
Her på Nøsen selger de tre ulike modeller. Én av dem er sammenleggbar (nærmest).