– Inne i forsendelsen lå en dorull, forteller Stig Ove Snøsen til ST.

Det var for ca halvannen uke siden han fant en Iphone annonsert på finn.no. Prisen var satt til 4000 kroner, men selger aksepterte raskt Snøsens pruting ned til 3000 kroner. Dermed var avtalen i boks.

Selger er en kvinne i slutten av tenåra bosatt lenger sør i landet.

– Først ble vi enige om at jeg skulle stikke innom henne og hente telefonen på tur til Oslo nå før jul, men turen ble avlyst, og vi ble i stedet enige om at hun skulle sende telefonen i postoppkrav, forteller Snøsen.

Sist torsdag kom det anvisning i posten om at pakken var ankommet, og like før klokka 18.00 samme dag var han innom postkontoret.

– Jeg betalte 3000 kroner og fikk pakken utlevert, forteller han.

Da Snøsen kom hjem og gikk i enerom for å åpne pakken, viste det seg at kvinnen hadde laget en ferdig pakke; det var egentlig bare å skrive lapp og legge den under juletreet.

– Men jeg ville ha på nytt julepapir, og pakket den opp. Det var da jeg fant ut at jeg var svindlet. Der lå dorullen!

– Og din reaksjon?

– Jeg ble først fortvila, så forbanna. Jeg tok så umiddelbart kontakt med Posten, som gjorde det de kunne for å sjekke hva som var skjedd. Men saken er nå anmeldt til politiet, forteller han.

I mellomtiden har den samme kvinnen nesten lyktes med å svindle et vennepar av Snøsen/Torshaug.

– Paret har henvendt seg til den samme dama for å kjøpe den samme telefonen, denne gangen for 3500 kroner, men de er nå advart. Det blir politiet som tar ut den pakken når den kommer, sier Snøsen.

Etter at saken ble politianmeldt, har kvinnens bank blitt kontaktet og den aktuelle kontoen er sperret for uttak. Det vil si at penger som Snøsen og eventuelt andre har innbetalt, står «trygt» på konto.

– Jeg føler meg ganske trygg på at jeg ikke skal miste pengene, sier Snøsen, som likevel kan se for seg noen skrekksenarioer på selve julaften.

– Det som viste seg å være en dorull, var altså ferdig innpakket. Trolig har kvinnen gjort dette helt bevisst i håp om at pakken ikke ble åpnet før på julaften. Er det unge folk som er svindlet på samme måte, vil det bli en vond opplevelse på julaften, sier Snøsen.

Han har i ettertid hatt kun sms-kontakt med kvinnen, hun har ikke svart på taleanrop. Men hun har lovt å gjøre opp for seg. Det blir i så fall overfor politiet og rettssystemet.

– Hvordan blir det nå med julegave til samboer Stine?

– Jeg må finne på noe i siste liten. Hun vil nok finne noe under treet. Vi får si det er tanken bak som teller, sier Stig Ove Snøsen.

Det er kanskje også i tråd med det kvinnen tenkte – det er tanken bak som teller...