Til tross for at ankefristen går ut først fredag om ei uke, er tiltaltes forsvarer, advokat Randulf Schumann Hansen, tydelig på at dommen ankes.

– Det blir anket over bevisvurderingen og skyldspørsmålet, sier Hansen til ST.

Slått med balltre

14 års fengsel var i tråd med det aktor, statsadvokat Eirik Lereim, la ned påstand om i retten. Retten har dermed konkludert med at det var forsettlig drap. Hansen la ned påstand om sju års fengsel, da han prosederte på at det var snakk om legemsbeskadigelse med døden til følge.

Retten har lagt til grunn at Harry Arve Nakstad ble påført ett slag med et balltre av aluminium natt til 8. oktober i fjor. Bakgrunnen var at Nakstad hadde klaget til politiet på høy musikk fra tiltaltes leilighet. Nakstad skal, etter at politiet først ankom og ba tiltalte om å dempe musikken, ha blitt oppsøkt av tiltalte. Nakstad ble så dratt med til tiltaltes leilighet, der han ble slått og skallet, og til slutt påført det retten mener er det dødelige slaget med balltreet.

Drapstruet vitner

Tiltalte nektet straffskyld i forhold til tiltalen, og påsto at han kun har slått Nakstad med albuen. Tiltalte har videre forklart at han kun «pirket borti» Nakstad med balltreet.

To andre personer var til stede, men de har forklart at de ikke så selve slaget med balltreet. Disse personene skal ha blitt drapstruet av tiltalte da de ville tilkalle hjelp. Retten fant flere skjerpende omstendigheter rundt drapshandlingen.

Enstemmig dom

Tiltalte, som også tidligere er voldsdømt, ble ikke tilkjent tilståelsesrabatt. Dette til tross for at han har erkjent å ha utøvd vold mot Nakstad – uten at han har erkjent å ha brukt balltre.

Dommen på 14 års fengsel var enstemmig, selv om retten var delt i forsettspørsmålet. Når det gjelder oppreisningserstatninga, ble Nakstads sønn tilkjent en erstatning på 225 000 kroner. Når det gjelder erstatning til Nakstads datter – som ikke er hans biologiske datter – er tiltalte frifunnet.

Ankesaken kommer opp i Frostating lagmannsrett, trolig til høsten.