Bak disse vinduene i Filadelfia på Orkanger satt den nå drapssikta mannen i kirkeasyl i ett år. Foto: Marte Mona

Mannen, som opprinnelig kommer fra Marokko, kom til Norge i 2000 uten identifikasjonspapirer og oppga feil nasjonalitet. Han fikk etter ett år i asylmottak avslag på søknaden om asyl. Han traff sin nå avdøde kone sommeren 2001. De har to barn sammen og har bodd på Orkanger. Mannen fikk endelig avslag på søknaden om asyl i 2004, ifølge STs arkiv.

Kirkeasyl

I 2008 flyttet han inn i pinsemenigheten Filadelfias lokaler i Kåresgata på Orkanger. Menigheten har ingen tradisjon for å si ja til henvendelser om kirkeasyl, men valgte å gi mannen positivt svar på grunn av tilknytningen til Orkanger.

Søknaden om familiegjenforening ble endelig avvist i september 2009. Han er utvist fra Norge for fem år. Han har kjempa mot å bli kasta ut av landet, og i mars 2010 stod han fram i avisa Sør-Trøndelag og fortalte sin historie.

I mai 2010 appellerte et enstemmig kommunestyre i Orkdal til Utlendingsnemnda om å vise nåde og la mannen få bli i Norge.

Møtte fylkesmannen

I januar i fjor dro familien sammen med en liten delegasjon med små og store mennesker til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Mannen hadde da oppholdt seg ulovlig i Norge i over ti år. Tvangsutsending av de «ulovlig norske» var da et brennhett tema etter at Maria Amelie-saken eksploderte i media. Familien kjempa da for retten til at barna skulle få vokse opp med en mor og en far.

Daværende fylkesmann Kåre Gjønnes tok imot følget, bestående av familien fra Orkanger og flere representanter fra Barnestemmene, en organisasjon som representerer flerkulturelle familier der en av foreldrene er trua med utsendelse fra Norge.

Gjønnes ble berørt av historiene han ble fortalt.

Spilte inn film

Hele familien deltok i juli i fjor også i en film som ble laget i regi av Barnestemmene. Filmens hovedfokus var på utvisningssaken til mannen som nå er drapssiktet etter dødsbrannen på Orkanger lørdag.

Les også:

Krimteknikere inn i huset

Ektemannen siktet etter dødsbrann

- En forferdelig tragedie

En mann og to barn reddet seg ut fra dødsbrannen

Bak disse vinduene i Filadelfia på Orkanger satt den nå drapssikta mannen i kirkeasyl i ett år. Foto: Marte Mona Foto: Marte Mona