«Reiser til Mallorca på mandag. To herlige uker med sol og varme. Hurra!».

Slike meldinger kan du ofte lese at dine venner og familie legger ut på Facebook og Twitter. Men det kan folk med uærlige hensikter også gjøre.

– Alle kan se og lese ferieplanene til de med åpne profiler. Og har du en lukket profil, kan likevel opplysningene spre seg, sier Elisabeth Nermoen, lensmann ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Unngå oppdatering

– Ved å fortelle når du skal være borte, og i tillegg oppdaterer ferieturen underveis, er det lett for innbruddstyver å blinke seg ut akkurat ditt hus, sier Nermoen, som advarer mot konsekvensene ved å fortelle «hele verden» hvor du befinner deg til enhver tid.

Hun bekrefter at politiet i forbindelse med etterforskning, har vært borti saker der sosiale medier og informasjon derfra har vært en faktor i forkant av kriminaliteten som er begått.

Hold info internt

Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige, advarer også sine kunder mot enkeltinformasjon på sosiale medier, blant annet ferieplanene.

– Det lureste er å holde slik informasjon internt i familien og blant sine nærmeste venner. Det finnes mange uærlige sjeler rundt omkring som følger med, sier han.

Han påpeker også at standard autosvar som «Jeg er på ferie i Italia. Kommer hjem 20. juli» på e-post når du er borte, kan være dumt.

– Disse går automatisk tilbake til avsenderen når du mottar en e-post, også til såkalt spam-mail, sier han.

Les mer...

Får denne type utlevering av feriedagboka di konsekvenser i form av avkortet erstatning?

Les mer om dette, og flere aktuelle spørsmål, i STs papirutgave torsdag.