Heyerdahl la merke til at plantelivet, vindene og havstrømmene antydet at Polynesia kunne være befolket fra Sør-Amerika, og ikke Asia. Kon-Tiki-ekspedisjonen ble gjort for å bevise at det kunne være mulig.

I april 1947 satte Heyerdahl og fem besetningsmedlemmer seil ved Callao i Peru på en flåte (av balsatre) bygget i tradisjonell stil. Etter 101 dager nådde de øya Raroia i Tuamoto-arkipelet.

Flåte på to tonn

Ideen om en flåtetur i Buvika ble født en sommerkveld i 2011. Den store drømmen til kameratgjengen som er fra 19-22 år, var å nå tørt land på Byneset, en strekning på tre-fire kilometer.

– Men prosjektet ble lagt på is til i vår. Da begynte snakket igjen. Arbeidet startet med å skaffe materialer og oljetønner, forteller Erlend Hagen.

– Det er mye material som måtte til. Vi har åtte oljefat, tømmerstokker og annet material som gjør at flåten nesten ble to tonn til slutt, legger han til.

For dårlig vær

Flåtebyggingen ble en fritidssyssel utover våren og sommeren. Dette foregikk på Skjæret på Lykkjneset. Og forrige uke ble den endelig sjøsatt.

– Dessverre var det for dårlig vær til en Byneset-tur, så det ble bare en prøvetur. Vi har også vært ute en gang til, men også da plaskregnet det. Men vi har ikke gitt opp drømmen, fastslår 19-åringen.

Ekspedisjonen vil imidlertid ikke skje i nær framtid, for sist torsdag reiste tre av mannskapet, Yngve Øye Løkås, Simon Hagen og Tommy Vinsnesbakk, på en fire uker lang roadtrip i USA. Førstnevnte skal deretter bli igjen et halvår for å studere på Berkeley-universitetet i San Francisco.

Noen av dem klarte i hvert fall å krysse ett hav; Atlanterhavet - med fly.

– Mye skal klaffe

– Det blir trolig et Byneset-forsøk i månedsskiftet august-september. Vi venter kun på at alle de som er hjemme har tid på samme dag. Det må i tillegg være sol, god temperatur og vindstille. Det er mye som skal klaffe, som du forstår, humrer Hagen.

Nå er flåten lagt i opplag på stranda i nærheten av Brekka. Her skal den stå til guttene kommer tilbake fra USA-ferie.

Ønsket bevis

– Heyerdahl ville bevise at Polynesia kunne være befolket fra Sør-Amerika, og ikke Asia. Vil dere bevise at bynesingen trolig kommer fra Buvika?

– Nei, det var vel mer at vi ville gjøre noe annet enn å sitte inne i sommer og spille spill. Med en flåte hadde vi et felles prosjekt utendørs, svarer Hagen.

Boken om Kon-Tiki-ekspedisjonen ble oversatt til 70 forskjellige språk og ble en bestselger. Heyerdahls film om ekspedisjonen vant en Oscar for beste dokumentar i 1951.

Om det blir bok og film om Byneset-ekspedisjonen, gjenstår å se.

Her ligger i strandkanten i nærheten av Brekka ligger flåten nå. I bakgrunnen skimtes Byneset.