– Det er uvanlig at det ikke er noen jerveskade i Rennebu. Men det har vært lite jerveskade i hele Sør-Trøndelag i år, sier Frode Aalbu ved Statens naturoppsyn på Oppdal.

Han understreker at selv om de ikke har sett på noen saker med jerveskade på sau i år, så kan det være udokumenterte skader.

Kongeørn tok fire lam

Totalt er det funnet 26 kadaver av sau i Rennebu i år. Av disse er fire lam tatt av kongeørn, to av disse er dokumentert mens to antas å ha blitt tatt av ørn.

Lammene er funnet fire forskjellige steder. Ett er funnet i Innerdalen sør for Innset, ett litt sør for Brattset, ett ved Dugurdsknappen og ett ovenfor Skjerve.

Her kan du se på kart hvor funnene ble gjort.

Antagelig gaupe

Den 13. september ble det funnet en åring-sau på Granli, den antas å ha blitt tatt av gaupe. Aalbu sier at det tradisjonelt er gauper i Gauldal og orkdalsregionen, men at det ikke er så lett å finne bevis for at de tar sau.

– Det er vanskelig å påvise gaupeskader, på grunn av drapsteknikken de bruker. Som regel tar de dyrene med et bitt i strupen, da blir det mest skader på kjøttet som fort forvinner gjennom forråtnelse og åtseletere. Det tar som regel litt tid før vi får undersøkt kadaveret. Bjørn, ulv og jerv lager gjerne litt mer tydelige skader på pels og bein, slik at det blir letter for oss å finne bevis, sier Aalbu.

Han legger til at det ser ut som kvotejakten på gaupe har ført til en mindre bestand, og færre gaupeskader.

Jerv tok rein

Seks av sauekadaverene har blitt dokumentert at de ikke er tatt av rovdyr, i tillegg har to dødd i ulykker. Av de 26 kadavrene har 13 ukjent dødsårsak.

Det er dokumentert at en voksen rein har blitt tatt av jerv. Den ble funnet ved Våttåtjønna i januar. Dette er det eneste reinkadaveret som er funnet i år.

Her kan du lese om rovdyrskadene i Rindal.