Bilder av ulven er solgt til bladet Villmarksliv, som åfjordingen av og til skriver for. 52-åringen ønsker ikke å selge ulvebildet til andre før det har stått på trykk i bladet for de som er opptatt av jakt, sportsfiske og friluftsliv. Derfor kan ikke ST vise bildet i dag.

– Vi kommer til å kjøre det unike bildet over to sider i vår neste utgave, som kommer til abonnentene denne uka, sier redaktør i Villmarksliv, Knut Brevik.

60 meter

Arne Hugdal fikk søndag morgen 21. oktober klokka 08.30 foreviget ulven som løp hakk i hæl på en bukk. Han satt i kamuflasjeteltet sitt da han hørte dyr som løp fort, ikke langt unna teltet.

– Først kom to hjorter, deretter ulven. Han hoppet opp på bukken, men klarte ikke å holde seg fast. Alt skjedde veldig raskt, slik at jeg kun rakk å ta ett bilde. Hvordan jakten gikk, vet jeg ikke, for de forsvant i skogen, forteller han.

Stor ulv

– Hvor langt unna var du ulven på det nærmeste?

– Cirka 60-70 meter, sier mannen, som hvert år er i Grytdalen for å ta bilder under hjortebrunsten.

Hugdal forteller at ulven var stor og feit.

– Det så ut som den har hatt gode dager i Grytdalen. Seks havørner og flere ravner kretset også over området, noe som tydet på at det lå kadaver en plass, sier han.

– Har du sett ulv før?

– Nei, aldri. Dette var første og kanskje siste gang. I naturfotografmiljøet sies det at ingen i Norden har klart å ta et bilde av en ulv som jakter. Det var en helt spesiell opplevelse, fastslår han.

– Fenomenalt bilde

Tord Bretten i Statens naturoppsyn har sett bildet. Han er ikke i tvil om at det er ulv som er fotografert.

– Det er et fenomenalt bilde. Ulven jager en hjort, noe som sjeldent blir dokumentert, sier han.

– Så du er helt sikker på at det er snakk om ulv?

– Vi har kontaktet de som er best på dette i Norge. Konklusjonen er at det er bilde av en ulv, svarer Bretten.

– Er denne ulven den samme som den såkalte Østmarka-ulven, som kom fra Oslo og som ble registrert med to DNA-funn i Agdenes og Orkdal i sommer?

– Det er umulig å si, men det er rimelig å anta det, sier han.

– Helt ukjent

Hugdal har klart å holde på hemmeligheten med de unike bildene i én måned. ST var i går i kontakt med en rekke personer som regelmessig ferdes i Songli-området. Ingen av dem hadde hørt om ulvebildene.

– Det er rart jeg ikke har hørt om dette, sier Steve Halsetrønning, leder for Grytdalens venner, naturfotograf og forfatter.

– Det er helt ukjent for meg, sier Johan Andøl, driftsleder i Songlia (ansvaret for byggene der oppe).

– Jeg har ikke hørt om det, men det er ikke usannsynlig at det er ulv i området, spesielt ikke etter at Østmarka-ulven ble registrert i Agdenes og Orkdal i sommer, sier Bernt Ole Knutsen, som ofte er jaktleder på jegerkurs når det holdes i Songlia.

Vernet skog

– Jeg har ikke snakket så mye om det. Jeg tenkte jeg skulle dempe det litt inntil bildet stod på trykk i Villmarksliv, sier Hugdal, som for én måned siden sannsynligvis tok sitt livs bilde.

Grytdalen er et 40 kvadratkilometer område med vernet skog som ligger inne på Songli-eiendommen i Orkdal og Snillfjord kommuner. Grytdalen kan bli landets første større område med totalvern av landskap, planter og dyr, hvis Naturvernforbundet i Orkdal får det slik de vil.