Knut Eerik Halvorsen og Magnhild Rølvåg fikk i romjula øye på dyrespor, cirka fire meter fra sørveggen, gjennom soveromsvinduet deres. Da Knut Eerik gikk ut for å se nærmere på sporet, viste det seg å være gaupespor.

– Jeg fulgte sporene et stykke i retningen gaupa hadde kommet fra. Det så ut til at den hadde kommet ned til Hammerdalen fra Saltnesberget, sier Halvorsen.

Trønderlåna til Halvorsen og Rølvåg ligger like ved skogkanten i Hammerdalen i Buvika.

Et mektig syn

– Det er et ganske stort område med tett skog her. Det er fint terreng for gaupa med ypperlige jaktmarker, sier Halvorsen.

Men sporene fra romjula er ingenting i mot da Halvorsen og hans far var ute i skogen for fire år siden.

– Jeg og far gikk oss rett på en gaupe cirka 150 meter fra sørveggen her. Den knurret og freste, noe som jo er en litt rar reaksjon. Den forsvarte nok territoriet sitt, forteller han.

– Det var et veldig flott syn. Å se hvordan den reiste seg opp og hvordan den akselererte når den dro sin vei var et mektig syn. Den ser skikkelig stor ut, på grunn av de store beina. Du kan tenke deg hvordan det hadde vært å se den angripe et annet dyr med vill kraft, det er ikke så rart den kalles Nordens tiger, sier han ivrig.

Pirrende

Siden har Halvorsen brukt mye tid på å tenke og fundere på om det faktisk lever gaupe i området, eller om det bare var et streifdyr.

– Plutselig så Ragnhild spor fra soveromsvinduet. Da jeg gikk ut så jeg med en gang at det var gaupespor. Det er artig å ha så store rovdyr rundt her. Det er noe pirrende ved det, sier han.

Han som beskriver sporene som store og runde.

– Vi har et lite barn, men vi er ikke redd gaupa. Jeg har aldri hørt om at den har angrepet folk før. Det er ikke en kattepus, men et vilt dyr, så de er jo uforutsigbare, men den er ikke noen fare for oss, sier Halvorsen.