Dette er historien om den såkalte referatsaken, som var én av sju tilsynssaker Fylkesmannen åpnet mot barnevernet i Orkdal.

I onsdagens papiravis kan du lese mye mer om denne saken. Der får du intervju med alle de fem varslerne. I tillegg får du intervju med rådmann Grethe Metliaas, tidligere leder i barnevernet Ellen Wahlmann og avtroppende enhetsleder for barnevernet Lars Vattengård.

– Det var en løgn

– Da jeg så at det var en løgn som var blitt Orkdal kommunes versjon i tilsvaret til Fylkesmannen, gikk jeg til Lars Vattengård (avtroppende leder for barnevernet i Orkdal, red. anm.) og gjorde det klart at jeg ville si sannheten om noen spurte meg, sier Wenche Gjønnes.

Gjønnes var barnevernleder Ellen Wahlmanns nestkommanderende på den tiden den såkalte referatsaken fant sted. I onsdagens ST forteller Gjønnes hva som skjedde (les mer i papiravisa).

Varslingsbrev

Det samme gjør Janne Svorkås, som er en av de mest erfarne saksbehandlerne ved barnevernet i Orkdal.

I slutten av januar i år sendte hun et varslingsbrev til rådmannen, der hun peker på en del forhold som ikke er som de skal ved barnevernet i Orkdal. Et av de mest sentrale punktene i dette brevet, er måten saken som er blitt omtalt både som referatsaken og dokumentfalsksaken, er blitt håndtert på av barnevernledelsen.

Svorkås skriver i varslingsbrevet:

« Det som nåværende leder har opplyst om saken, var at saks behandler (Wenche Gjønnes, red. anm.) hadde gjengitt det aktuelle møtereferatet på feil måte, og leder (Ellen Wahlmann, red. anm.) krevde dette rettet opp i.

Oppsiktsvekkende

I onsdagens ST står Svorkås fram. Det samme gjør tidligere nestleder ved barnevernet i Orkdal, Wenche Gjønnes, og studenten som ble bedt om å skrive inn det omarbeidete referatet sommeren 2011, Miriam Lykke.

Da Lykke var ferdig med sin praksisperiode ved barnevernet i Orkdal, skrev hun om denne episoden i en etikkoppgave. Det som kom fram der, var så oppsiktsvekkende at hennes veileder ved HIST, Inger Jacobsen, valgte å melde saken inn for Fylkesmannen.

Disse tre bekrefter – uavhengig av hverandre – det som Hilde Hestflått sa i ST 18. oktober. Da fortalte Hestflått om hva som skjedde da det ble skrevet to ulike referat fra samme møte, men med ulikt innhold.

Det far forteller i onsdagens ST (egen sak i avisa), samsvarer fullt og helt med Hestflått, Svorkås, Gjønnes og Lykkes versjon.

Fem mot én

På den andre siden står Ellen Wahlmann, som den gang var leder i barnevernet og som nå er leder for en av de tyngste enhetene i Orkdal kommune; enheten for familie og helse.

Wahlmann og Orkdal kommune sier i sitt tilsvar til Fylkesmannen at far fikk den veiledning barnevernet plikter å gi.

Selv om det er fem personer som har identisk oppfatning av hva som skjedde, er det versjonen til Wahlmann som er grunnlag for at saken er lukket hos Fylkesmannen.

Den 18. oktober i fjor skrev ST om denne saken – som er omtalt både som referatsaken og dokumentfalsksaken.

Deltok på møtet

Saken handlet om at det var blitt skrevet to referater fra samme møte, og det var en vesentlig forskjell mellom de to referatene.

Wenche Gjønnes var Ellen Wahlmanns nestleder på dette tidspunktet, og det var disse to som deltok i et møte med en far. Gjønnes skrev referatet fra møtet.

Da Gjønnes leste ST 18. oktober, og så Ellen Wahlmanns forklaring på hvorfor referatet var blitt endret, gikk hun til avtroppende enhetsleder for barnevernet, Lars Vattengård, og sa:

– Det Wahlmann sier, er løgn, sier Gjønnes til ST.

Fem bekrefter

Den samme beskjeden har Lars Vattengård fått av to andre:

* Hilde Hestflått, som arbeidet ved barnevernet i Orkdal i 2011, har fortalt hva som skjedde i et møte hun hadde med Vattengård.

* Janne Svorkås, som jobber ved barnevernet i Orkdal, har ved flere anledninger sagt det samme som Gjønnes: Orkdal kommune og Ellen Wahlmanns versjon er ikke sann.

I tillegg har Miriam Lykke, som var i praksis ved barnevernet i Orkdal andre halvår 2011, omtalt det samme hendelsesforløpet i sin etikkoppgave.

Og til syvende og sist er dette en versjon som fullt og helt bekreftes av sakens hovedperson: faren som ble fratatt jenta si.

Les den fullstendige saken i ST på papir eller som e-avis onsdag 27. februar.

Les tidligere saker: