Senjin Beslija som bor i Selvlia har tatt kontakt med ST angående det han betegner som «en forferdelig stank fra pipene og tankene mens produksjonen pågår».

Død laks fra oppdrettsanlegg, såkalt kategori 2 biomasse, videreforedles til klimanøytral fyringsolje og marint biogassubstrat i anlegget.

– Produksjonen pågår også om natta, og da må vi stenge vinduer så ikke lukten kommer inn i husene, skriver Beslija til ST.

Skulle gjøre tiltak

I mars i fjor skrev ST en tilsvarende sak, hvor beboere reagerte på lukt.

– På folkemøtet i forkant av etableringa var det en del som var kritiske til eventuell lukt, og daglig leder Håvard Grøntvedt forsikret om at det ikke ville bli lukt. Nå viser det seg at det var feil. Når trekken står mot boligfeltet er det ei forferdelig lukt, sa velforeningsleder Steinar Vikan den gangen.

Daglig leder Håvard Grøntvedt svarte i fjor at de hadde jobbet med å eliminere luktproblemet, og at de fortsatt skulle gjøre noen tiltak.

Uønsket anlegg

Nå hevder Beslija at lukta har vært et problem helt siden oppstarten i 2009.

– Daglig leder Håvard Grøntvedt lovet produksjon med nullutslipp, ikke engang gatekjøkkenlukt. Etterhvert viste det seg at bekymringene hos befolkninga angående lukt, ikke var uten grunn, skriver han til ST.

Han har også sendt bilder til avisa, som viser forurensning i sjøen. Han hevder dette dukker opp spesielt ved ankomst av båter med råstoff til anlegget.

– Et slikt anlegg skulle aldri blitt startet opp i nærheten av bebyggelse, mener Beslija.

Klar over lukt

Daglig leder Håvard Grøntvedt sier han er klar over at det har vært ekstra lukt den siste tida.

– Vi har hatt mer lukt enn det skulle vært i forrige uke. Vi oppdaget at det kom for lite vann inn i renseprosessen. Dette skyldes blåskjell på silene og en del graving i kanalen her på området, som har gjort at mer slam er i bevegelse og har tettet, sier Grøntvedt.

Han forteller at produksjonen nå er sommerstengt i fire uke fra og med denne uka, og at det da blir gjort rent.

– Vi skal rengjøre inntaksledningen på havbunnen. Ellers har det vært bra siden vi gjorde forbedringer i fjor sommer. Vi har ikke hørte noe om lukt, sier Grøntvedt.

Engangsutslipp

I fjor ble det montert kullfilter på to av råstofftankene, og det vil også bli gjort på tankene hvor substratet er lagret.

Grøntvedt har sett bildene av forurensninga i sjøen, som ble tatt 10. juli i fjor. Han sier dette var et engangstilfelle.

– Det som skjedde, var at vi vasket ned hele fabrikken før vi stengte den for sommeren i fjor. Da kom det ut en del fett som normalt sett skal fanges opp av fettavskillere og slamavskillere. Vi rekvirerte en slambil til å suge opp det som lå i fjæra, og vi varslet båtforeninga om at vi ville rengjøre eventuelle båter som hadde fått noe på seg. Det kommer ikke noe ut fra båtene våre når vi leverer råstoff, det er en tett prosess. Vi er på båtene og på kaia og sjekker det, sier han.

Senjin Beslija har sendt oss dette bildet av forurensning, tatt i fjorsommer.Foto: Privat