I løpet av et normalt år kan man telle på ei hånd de gangene det renner vann i Skjenaldfossen. I år har det vært langt flere dager på grunn av de store nedbørsmengdene.

– Stor vannføring gjør at det renner over dammene i Gangåsvatnet og Våvatnet. Vi prøver å regulere det så godt vi kan, så vi ikke skal få noen skader. Regnet og mildværet har stått på siden 27. februar, og det er en uvanlig situasjon, sier driftsjef Per Kirkaune i Salvesen & Thams.

20 år siden sist

Det er de som eier Skjenaldfossen kraftstasjon, og ikke siden 1992 har de opplevd en lignede vassføring. Vannet slippes nå ut for fullt i fossen, og Skjenaldelva er lagt større enn vanlig.

– Det er veldige mye vann som går forbi kraftverket og elva er stor. Vi har åpnet opp for å få det fortest mulig unna. Det krever at vi følger med hele døgnet. Vi har en beredskapsplan for å iverksette tiltak hvis det passerer visse grenser. Det har ikke skjedd ennå, sier Kirkaune.

Kraftverket overvåkes både per data og med bemanning. Ved Salvesen & Thams' kraftverk i Ånøya er situasjonen den samme.

– Jeg vil tro det er tilsvarende over hele Midt-Norge. Vi må følge med døgnet rundt og regulere for å unngå skader, sier Kirkaune.