Dette bildet viser hele fem rundkjøringer på et begrenset område i Orkdal kommune. Likevel er det langt bak listetoppen i Norge; Oslo kommune.

Allerede i 2011 var tallet oppe i 140 i hovedstaden, og nå er det enda flere. Oslo er dermed Norges rundkjøringskommune nummer én.

Rundkjøringer er slett ikke et nytt fenomen. Det er over hundre år siden verdens første rundkjøring sto ferdig, Colombus Circle i New York fra 1905.

Norges eldste rundkjøring er fra 1918 og ligger i sentrum av Trondheim, nærmere bestemt den som går rundt Olav Tryggvasson-statuen.

SE DISSE UTROLIGE VEIKRYSSENE

Hvert år bygges det mellom 30 og 50 rundkjøringer her i landet. Ifølge Transportøkonomisk Institutt er rundkjøringens store fordel at den reduserer antall ulykker betraktelig.

Det blir anslått at en rundkjøring reduserer antallet dødsulykker med 66 prosent, og at de også får ned antallet personskadeulykker med 46 prosent.

Rundkjøringer har også stor effekt i spredtbygde strøk, der det totale antallet ulykker reduseres med 69 prosent når man bygger rundkjøring der det tidligere har vært andre typer kryss.

Men mens antallet personskader og dødsfall synker, øker derimot de materielle skadene med 10 prosent når man går over til rundkjøring.

De vanligste ulykkene som forekommer i rundkjøringer er når førere feilbedømmer tidsluken ved innkjøring, samt påkjørsler bakfra på tilfarter til rundkjøringen.