For det var nettopp musikkarven Solveig Slettahjell har samlet i sin siste CD. Musikkarven fra oppveksten på Orkanger der familien var del av et rikt musikkmiljø i kirke og bedehus. En arv som består av salmer og allsang i et kristent miljø. 20 år etter at hun slo igjennom som landets fremste jazzsangerinne, er Solveig Slettahjell på det sted i livet at hun tar den gamle arven, de gamle salmene, i bruk. Hun er også der i livet at hun vil takke familie og foreldre for at hun fikk ta del i en slik tradisjon, og at hun kan lovprise himmelen.

Og Solveig Slettahjell skuffer ikke. Også salmene synger hun inderlig, dirrende, kraftfullt, varlig og ekte på samme tid; bare slik Solveig Slettahjell kan gjøre det. Det nytter ikke og ikke la seg berøre av hennes sang der budskapet dirrer i hver eneste konsonant, og klinger i hver eneste vokal. Ingen synger så sakte, så lavt og i neste omgang så inderlig sterkt og samtidig bevarer klangen som Solveig Slettahjell.

Åpninga av turneen i Orkanger kirke ble et møte mellom en stor artist sammen med et klangfullt mannskor og et imponert publikum som er takknemlig over å få ta del i en slik stor og varm artist som Solveig Slettahjell er.

NRK fulgte Solveig Slettahjell sammen med familien på hjemmebane i Orkdal på fredag. Utdrag fra dette og konserten i Orkanger kirke kommer på Lørdagsrevyen på NRK 1.

Les mer om konserten og Solveig Slettahjells Arven i tirsdagens utgave av ST.