Styret i Orkla Fellesforvaltning har vedtatt fiskereglene for 2014. Kort oppsummert er det kun én endring fra 2013: Sesongkvoten går ned fra 8 til 5 laks.

Som i 2013 kan maks to av disse være over 80 cm. Styret valgte ikke å stramme ytterligere inn på reglene, da de så flere positive tegn i 2013.

Veldig positivt er det ifølge deres egen nettside at gjenutsettingen stadig øker. Og for sesongen 2013 som helhet, endte den på 47 prosent.

Samtidig henstiller styret, elveeiere og fiskere om å gjenutsette enda flere laks, spesielt i juni måned.

Det er mange gjenutsatte lakser som har gytt i Orkla i høst. Men gytegroptellingene viser at det er behov og plass for enda flere gytefisk, spesielt i de øvre delene av elva.

Derfor er hver en gjenutsatt fisk viktig. Døgnkvoten er fortsatt én laks, og Hunnlaksen er fredet i juli og august.

«Man begynner nå å se positive resultater av flere års fredning av sjøørreten, men fortsatt er bestanden for liten. Sjøørreten er derfor fortsatt totalfredet», skriver fellesforvaltninga på nettsiden sin.

I 2013 ble det foretatt gytegroptelling fra helikopter på de samme strekningene som ble plukket ut i 2008 og flydd i 2009, 2011 og 2012.

Generelt var det gode forhold, både i luft og i vann. Vindstille, sol og skyfri himmel sammen med lita og klar elv ga god sikt, bortsett fra helt øverst der elva ble noe svart.

Årets gyting ser ut til å ha vært dårligere i den øvre delen, mens den er blitt bedre lengre ned. I midten er det en dobling fra i fjor, men antallet er fortsatt noe under snittet.

«I den nederste delen har gytingen vært meget god, bedre enn vi noen gang tidligere har telt», informeres det om.

Fiskeregler 2014

* Sesongkvoten er totalt fem laks.

* Maks to av disse kan være over 80 cm.

* Døgnkvoten er fortsatt én laks.

* Hunnlaksen er fredet i juli og august.

Kilde: Orkla fellesforvaltning.