HEMNE: En mann i 40-åra fra Hemne må sone 75 dager i fengsel etter at han kjørte på en syklist med en hjullaster midt i Kyrksæterøra sentrum i mai i fjor. Syklisten døde av skadene han på dro seg.

Uaktsom

Dommen fra Sør-Trøndelag tingrett, som ble forkynt i dag, legger vekt på to sentrale forhold i forbindelse med hendelsesforløpet, der hjullasteren skulle kjøre til venstre i veikrysset: Føreren var et kort øyeblikk uoppmerksom fordi han hilste på en kollega som jobbet på høyre side av veien, og en blindsone, som var forårsaket av påmontert feieutstyr/hydraulikk foran på hjullasteren. Føreren av hjullasteren så derfor ikke den møtende syklisten.

Retten mener føreren av hjullasteren har opptrådt uaktsomt, og legger stor vekt på at han var fører av et kjøretøy på 17 tonn og dermed var en risiko for spesielt myke trafikanter.

Det er ikke funnet tekniske mangler, verken ved hjullasteren eller sykkelen til avdøde.

125 000 i erstatning

I tillegg til ubetinget fengselsstraff, er tiltalte dømt til å betale avdødes etterlatte til sammen 500 000 kroner i oppreisningserstatning. Han er fradømt retten til å kjøre førerkortpliktig motorvogn i tre år, regnet fra ulykkestidspunktet. På grunn av den høye erstatningssummen, er saksomkostninger ikke idømt.

Dommen var enstemmig.