HEMNE: Hemne kirke har gradvis blitt mer og mer gjemt mellom tett skog de siste åra. Nå har Hemne kirkelige fellesråd tatt tak i problemet. Av minst to årsaker.

Fare for skade

– Flere av de trærne som har stått like inntil kirke er gamle, og med det været vi har hatt den siste tida, var det stor risiko for at de kunne bli knekt av vinden og falle inn i kirkebygget og påføre alvorlig skade. Det unngår vi nå.

– I tillegg blir det langt bedre innsyn for de forbipasserende, både over Skeiet og fra fylkesveien på motsatt side.

Faretruende nær

Det sier lederen i fellesrådet, Morten Juul. Lørdag hadde han 15 personer på dugnad for å rydde skog. Flere større maskiner var også i sving.

– Dette er dugnadsarbeid fra ende til annen, sier Juul.

I alt 15 trær er fjernet. Fire av dem i kategorien store trær.

– Ett av dem var ca 20 meter høyt og sto bare ti meter fra selve kirka. Vi har nå eliminert en risiko for at det skal blåse over ende. Vi har også fjernet trær som sto helt inntil kirkeporten, der trær har stått og gnisset på selve portkonstruksjonen, sier Juul.

Igjen et landemerke

I tillegg til rydding inne på og like utenfor kirkegården, er det også arbeid i gang med å rydde den såkalte «kjerkmer’n» ned mot Ånesøyan.

– Norske kirke ble opprinnelig bygd på en høyde, de skulle være landemerker der de sto. Nå skal Hemne kirke bli et landemerke på Kyrksæterøra igjen, sier Morten Juul.

Ingen protester

– Har det vært noen protester på å fjerne ærverdige trær fra kirkegården?

– Nei, ikke som jeg har hørt. Nå er det selvsagt knyttet mange følelser til det som er inne på en kirkegård, men jeg tror folk har forståelse for at dette er nødvendig.