Saken gjelder rettsaken som tidligere barnevernansatt Wenche Gjønnes har reist mot Orkdal kommune etter at hun ble oppsagt fra sin stilling i det interkommunale barnevernet for orkdalsregionen. Bakgrunnen for oppsigelsen var at Orkdal kommune mente at Gjønnes hadde opptrådt illojalt, mens Gjønnes mener at oppsigelsen er tuftet på et usaklig grunnlag og dermed ugyldig.

Krevd lukking

I forkant av rettsaken, som går av stabelen i Sør-Trøndelag tingrett fra 5. til 9. mai, har Orkdal kommune begjært at saken føres for delvis lukkede dører – hvilket betyr at verken presse eller publikum får være til stede. Gjønnes på sin side har gått imot en slik begjæring, og krever at saken går for åpne dører.

Den 28. februar avsa tingretten sin kjennelse, og retten slår fast at pressen får være til stede under hele rettssaken. Også publikum får være til stede, med unntak av noen vitneforklaringer som går på konkrete saker hvor det er fare for at personvernet ikke blir ivaretatt med publikum til stede.

Ubehag

Retten viser i sin kjennelse til at hovedregelen er at rettsmøter er offentlige. Retten peker også på at den har forståelse for at barnevernsansatte kan føle ubehag knyttet til å avgi forklaring for åpne dører. Men viser videre til at så lenge familiene i de omtalte barnevernssakene ikke identifiseres, er retten av den oppfatning at hensynet til offentlighet i rettspleien må gå foran barnevernsansattes eventuelle ubehag ved å forklare seg for åpne dører.