Hesten det er snakk om er tre år gamle Jærvsørappen, som eies av Jon Nergård fra Orkdal. Tirsdag kveld var hesten ute i karrierens fjerde løp. Det skjedde i Østersund, og man kan trygt slå fast at hesten imponerte kolossalt. Hesten var totalt overlegen sine konkurrenter etter å ha travet sisterundet på kilometertida 1.26,5. Sluttida ble i 1.29,6 og hesten er med det landets hurtigste treåring så langt i år. Seieren var verdt 50 000 svenske kroner.

– Hvor ender dette Blekkan?

– Det er ikke godt å si. Mange har bedt meg sammenligne Jærvsørappen med Alm Rau Jo, noe jeg synes blir veldig vanskelig. Alm Rau Jo var et unikum med en vanvittig fart i kroppen. Jærvsørappen er ikke så bråspeedig enda, men traver som ei fjær med en helt enorm sprett i steget. Og så har han en voldsom vilje. Men jeg er imidlertid sikker på at Jærvsørappen er det største talentet jeg noen gang har hatt i trening på stallen. Og jeg har ikke glemt at jeg hadde Slått Eld, som vant både det svenske kriteriet og derby.

Dårlig dag på Bjerke

Tirsdagens løp ble egentlig aldri spennende. Et annet stortalent i feltet, Smedheim Solan, som Jærvsørappen har tapt for én gang og slått én gang tidligere, galopperte fra start. Dermed fikk Jærvsørappen aldri konkurranse. Smedheim Solan kom flott tilbake og nærmet seg mye etter galoppen. Men da Blekkan ga full gass da det gjensto 500 meter, økte avstanden ned til Smedheim Solan.

Da de to gigantene møttes på Bjerke sist gang, vant Smedheim Solan på en dag Jærvsørappen fungerte langt under pari.

– Løpet på Bjerke må vi bare sette en strek over. Årsaken til at hesten ikke fungerte som han skulle, var nok sammensatt. Det var første gangen på langtur med overnatting, og hesten var litt for urolig. Vi fant aldri noe halthet i etterkant, så vi må bare skrive det løpet på kontoen; dårlig dag. Jeg har lettet ham i balansen på framføttene etter Bjerke-løpet, og han ble i alle fall ikke dårligere av det.

Blant de beste

Jomar Blekkan påstår ikke at han har Norges beste treåring, men føler seg trygg på at han har en av de beste.

– Nå gjelder det å holde ham hel og frisk, og så får vi se hvor langt det rekker. Hesten er meldt i alle storløp, og det er naturlig at vi sikter mot årgangsløpene med en slik hest. Om han er den beste treåringen i landet, skal ikke jeg påstå. Men jeg skal være tydelig på at jeg ikke ville ha byttet hest med noen.

Topp hesteeier

Og det er ikke bare hesten Blekkan setter på øverste hylle. Også hestens eier, Jon Nergård, havner på øverste hylle.

– Nergård er en super hesteeier. Han legger seg ikke borti noe av det sportslige, han stiller opp på løpene og han takler også nederlag. Han gir også meg som trener gode tilbakemeldinger. Etter løpet nå sist sa han at han håper jeg kjører løp til jeg blir 74 år, for da er Jærvsørappen 15 år og pensjonist, ler Blekkan og legger til at han også har en annen god treåring fra Orkdal på stallen – nemlig Vegard L. Woldens Tante Ragnhild.

– Tante Ragnhild er ei skikkelig bra hoppe som faktisk blir bare bedre og bedre. Så dette ser veldig bra ut, sier Blekkan og legger til at Wolden, som arbeider på stallen, er en meget dyktig og arbeidsom stallmann.