Naboene vant saken mot hesteeieren i forliksrådet. Dyreholdet på et småbruk i boligfeltet i Råbygda i Orkdal må avvikles innen 30. juni i år. Men striden kan fortsatt ende i rettssystemet.

Hester i boligfeltet er årsak til en bitter nabokrangel. Fire husholdninger, som alle er nabo til småbruket hvor de har hester, har ligget «i krig» med hesteeieren siden hun ankom bygda sommeren 2012.

Etter at Orkdal kommune og fylkesmannen i Sør-Trøndelag også ble uenige i saken, ble den foreløpige enden på visa at partene møttes i forliksrådet, som megler mellom parter i sivile saker.

Møtet skjedde torsdag 10. april ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor. Hesteeieren møtte sammen med sin far. Naboene var representert med én representant per husholdning, samt med advokat Jenny Smolan.

Befaring på eiendommen og selve møtet tok cirka én time. Fredag 11. april kom det en enstemmig dom fra de tre «dommerne» i forliksrådet: «Det er hevet over enhver tvil at lukt og flueplager er til sjenanse for naboene. Forliksrådet mener eiendommen ikke er egnet for det dyreholdet som drives på eiendommen i dag».

I tillegg står det at dyreholdet skal avvikles innen 30. juni i år.

– Men dette er ikke en rettskraftig dom. Hesteeieren kan ta ut en stemning overfor tingretten. Da vil saken automatisk bli behandlet der, opplyser advokat Smolan.

Tidsfristen for å ta ut en stemning er satt til 17. mai. Med andre ord: Siste ord i denne saken er trolig ikke sagt.