Tirsdag 15. april var det 25 år siden den verste ulykken i europeisk fotballhistorie fant sted. Det skjedde på Hillsborough, hvor 96 Liverpool-supportere ble drept i trengselen som oppsto ved kampstart.

Statsministeren unnskyldte

Tragedien ble svært tung å bære. For én ting var at Liverpool hadde mistet 96 menneskeliv, men i tillegg har de etterlatte måttet leve med at skylden ble plassert hos de omkomne og de andre Liverpool-supporterne som var til stede på kampen.

I fjor kom imidlertid sannheten på bordet. Skylden og ansvaret lå hos politiet og vaktmannskapene, og statsminister David Cameron kom med en offisiell unnskyldning til de pårørende og til Liverpool FC.

Skjerf fra hele verden

I forkant av tirsdagens 25-årsmarkering, hadde Liverpool FC bedt supportere fra hele verden sende inn skjerf fra sine fotballklubber og idrettslag. Skjerfene skulle legges på banen, og forme tallet «96».

Da Orklareiser dro til Liverpool med ei gruppe på 25 tidlig i mars, var det flere som hadde skjerf fra Trøndelag i bagasjen.

Elisabeth Egseth, som til daglig jobber som kjøkkensjef ved Orkdal helsetun, var en av dem som hadde sendt med klubbskjerfet sitt – et Orkla-skjerf – til minnemarkeringen.

Personlig hilsen

– Jeg er Liverpool-supporter, og denne saken er bare tragisk. Det er godt at de etterlatte og Liverpool endelig får oppreisning. Jeg føler med dem som mistet sine, og attpåtil fikk skylda etterpå, sier Elisabeth som hadde skrevet en personlig hilsen på skjerfet.

Tirsdag så hun minnemarkeringen på TV.

– Det var veldig rørende å se den, sier Liverpool-supporteren som kunne se 96-tallet laget av skjerf ute på banen. I tillegg var klubbskjerf fra hele verden lagt over 96 tomme stoler på tribunen.

Heggem på Anfield

21. april skal det spilles en veldedighetskamp på Anfield, der inntektene går til Hillsborough Family Support Group og Liverpool FC Foundation.

Det er satt opp to lag med tidligere Liverpool-legender. Det ene laget består av britiske spillere, mens det andre laget består av tidligere Liverpool-spillere som ikke kommer fra de britiske øyer. Det er dette laget Vegard Heggem skal spille for.