Orkla Fellesforvaltning ber Fylkesmannen stoppe planene om storhavn på Orkanger. Det melder Orkanger Vel på sine hjemmesider.

Elveeierne mener ei utbygging som planlagt vil true den sårbare laksestammen i Orkla. Både oppmudring og økt fare for forurensing gjør utbygginga ulovlig, hevder fellesforvaltninga.

To hovedpunkter

Orkla Fellesforvaltning, som representerer grunneierne langs Orkla, hevder at havneplanene er i strid med det strenge regimet Stortinget fastsatte i 2007 for å beskytte norsk villaks.

Det er spesielt to retningslinjer i bestemmelsene fellesforvaltninga peker på:

«Større inngrep i munningsområdet til nasjonale laksevassdrag tillates ikke».

«Virksomhet som innebærer risiko for alvorlig forurensing som kan skade villaksen tillates ikke».

Smolten i fare

Ifølge Orkanger Vel mener Orkla Fellesforvaltning at omfattende utfylling og mudring (135 dekar) ved elvemunningen er et så stort inngrep at det kan medføre endringer i den biologiske produksjonen i det nære fjordområdet, og dermed skade laks/smolt.

Fellesforvaltninga mener videre at den økte aktiviteten øker risikoen for akutte uhell som kan skade laksen. Videre heter det at utlekking av tungmetaller, kjemikalier og annen forurensing fra havnevirksomheten er en fare særlig for smolten.

Derfor ber Orkla Fellesforvaltning om at havna må bygges ut et annet sted.

For dyrt

Også Naturvernforbundet i Orklaregionen har tatt opp spørsmålet med Fylkesmannen. Naturvernforbundet mener Orkanger/Råbygda er uegnet som storhavn av hensyn til naturverdiene i området.

Orkanger Vel skriver at Naturvernforbundet mener lovverket pålegger myndighetene reell utredning av andre alternativer enn elvemunningen ved Orkla/Skjenaldelva og verneområdet Råbygdfjæra.

Trondheim Havn anser alle de andre alternativer som urealistiske på grunn av kostnader, dybde- eller grunnforhold.