– Hver dag måler Tine kvaliteten på melka som bøndene leverer. Den beste melka klassifiseres som «elitemelk». Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år hedres med Sølvtina. I år ble 30 melkeprodusenter fra Midt-Norge hedret med Sølvtina, skriver Tine i ei pressemelding.

Her er mottakerne fra nedslagsfeltet til avisa Sør-Trøndelag:

John Kårøy, Hemne

Gunn Helene og Jan Terje Stolsmo, Hemne

Ivar Kvåle, Orkdal

Jon Arne Drugudal, Rennebu

Inga Randi Skjerve og Ola Oddvar Aas, Rennebu

Leif Stavne, Rennebu

Ingeborg Sande og Lars Olav Elshaug, Rindal

Sølvtinene ble overrakt av konsernsjefen og styrelederen i Tine under et høytidelig arrangement på Lillestrøm 22. april. Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin råvareleveranse, og nær 5500 dager med god fjøsdrift og god dyrevelferd må til for å kunne motta den eksklusive tina i sølv.

– Mottakerne av Sølvtina har vist særdeles god drift og imponerende faglig dyktighet over lang tid. God kvalitet på melka vi får inn til meieriene våre er avgjørende for kvaliteten på produkta, så her legger bøndene et godt grunnlag for Tines mange merkevarer, sier konsernsjef Hanne Refsholt i pressemeldinga.

– Topp kvalitet på norsk råvare er det beste konkurransefortrinnet norsk melkeproduksjon har i konkurransen med utenlandske aktører. De siste 15 årene har andelen elitemelk økt jevnt, sier styreleder Trond Reierstad i Tine.

Sølvtina

Sølvtina er en tine laget av ekte sølv hos gullsmed Th. Martinsen i Tønsberg.

Mottakerne av Sølvtina har levert elitemelk i sammenhengende 15 år uten en eneste feil. De står for svært god drift, kvalitet i alle ledd i produksjonen og god dyrevelferd.

Målet med hedersprisen er å påskjønne dyktige melkeprodusenter og øke interessen for godt fjøsstell, god gårdsdrift og levering av melk med særdeles god kvalitet.

Sølvtinene overrekkes av konsernsjef Hanne Refsholt og styreleder Trond Reierstad i TINE ved en høytidelig festmiddag i Lillestrøm 22. april.

Sølvtina har vært delt ut hvert år siden 1994.

117 melkebønder fra hele landet mottar Sølvtina i 2014.

116 har levert kumelk, mens én produsent mottar Sølvtina for førsteklasses geitemelk.

Elitemelk

Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske bønder kan få for sin råvareleveranse. Det betyr at melka, målt etter objektive kriterier (celletall, frie fettsyrer m.m.), er vurdert å være av fremragende kvalitet.

For å sikre god melk i butikken tester Tine kvaliteten åtte ganger langs hele verdikjeden fra fjøset og fram til butikk.

Bonden mottar ekstra tillegg i prisen for melka dersom den tilfredsstiller kravene til elitemelk.

Melketall

Norske melkebønder leverer cirka 1500 millioner liter kumelk hvert år.

I tillegg leveres cirka 20 millioner liter geitemelk.

Kilde: Tine