Paul Jensen Viggen var en aktiv og profilert mann i Orkanger-samfunnet. Han var blant annet en god kombinertløper, var med og startet Orkanger idrettsforening og drev i årevis butikk på Nerøra.

I 1914, da Viggen var i midten av 20-åra, bestemte han og to kamerater seg for å sykle til Oslo, eller Christiania som det het den gang.

– De skulle på verdensutstillingen samt være med å feire grunnlovsjubileet (100 år), forteller Paul Albert Viggen (50), som er barnebarn av hardhausen, og som i dag bor i Fjordgata der bestefaren i sin tid drev butikk.

Jubileumstur

Flere etterkommere av Viggen startet i fjor planlegginga av en lignende sykkeltur. Det skulle bli en jubileumstur for å hedre bestefaren 100 år etter turen til hovedstaden. I år er det på nytt grunnlovsjubileum (200 år), så det passet ekstra fint.

Natt til fredag kom fem menn fra Haslum i Oslo til Orkanger. Fire brødre og en svigersønn. De tok inn til sitt søskenbarn på Nerøra. Og i går formiddag startet de turen sørover.

Motor på syklene

– Vi planlegger å bruke opp mot ei uke. Dette skal i hovedsak bli en sosial tur, forklarer de.

Paul Albert Viggen skulle opprinnelig være med, men måtte dessverre melde avbud i siste liten.

Brødrene har i motsetning til sin bestefar, som stort sett syklet 54 mil på grus- og kjerrevei, utstyrt offroadsyklene med batterimotor for å få litt skyvhjelp.

– Vi er nok ikke i så god form som han var. Men så er vi litt eldre enn han var da han tok turen også, ler de.

Lå i spisstelt

De har med følgebil. Underveis vil de bytte på å hvile i sjåførsetet. Målet er cirka ti mil på sykkelsetet om dagen, og første planlagte overnatting var på Rica-hotellet på Oppdal.

– Vår bestefar lå trolig i spisstelt på tur over Dovre. Og her er sykkelen hans, sier Paul Albert Viggen og drar et klenodium fram fra uthuset.

Syklistene skal innom Eidsvoll på turen nedover, før de avslutter der verdensutstillinga var for 100 år siden; i Frognerparken.

– Vi håper noen av våre bedre halvdeler møter oss der med noe godt å drikke, ler gjengen før de vinker farvel til søskenbarnet på Orkanger.

PS! Etterkommerne etter Paul J. Viggen vet ikke hvem de to andre syklistene som var med til Christiania var. Kanskje noen av STs lesere kjenner historien?