Initiativet er fra ordførerne i Holtålen, Midtre Gauldal og Melhus, og villaksseminaret arrangeres hos Vegard Heggem på Aunan Lodge i Rennebu den 20. august.

– Hovedmålgruppen for seminaret er ordførere i kommuner med lakseførende vassdrag som munner ut i Trondheimsfjorden. Politikere fra Trøndelagsbenken på Stortinget er også invitert, skriver prosjektleder for Norske Lakseelver, Vegard Heggen, i ei pressemelding.

Formålet med seminaret er kunnskapsoppdatering om status og trusselfaktorer for villaksen i Trondheimsfjorden, og diskusjon om mulige fellestiltak for å bedre situasjonen.

Bakgrunnen for «toppmøtet» er fjorårets dårlige laksesesong, samt at årets sesong har startet enda verre.

Samtidig meldes det om store problemer med lakselus fra lakseoppdrett. Dette vekker uro blant de politisk folkevalgte i regionen.

I tillegg til ordførerne i Melhus, Midtre Gauldal og Holtålen, kommer også Jon Kjelden fra Elvene rundt Trondheimsfjorden. Det gjør også Alf Jostein Skjærvik, kvalitetssjef biologisk produksjon ved SalMar, og Torbjørn Forseth, leder av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

På grunn av en dårlig 2013-sesong ble kvotene i Gaula og Orkla før laksestart i år redusert fra åtte til fem lakser. Den 18. juni var fangsten så laber at styrene i de to elvene innførte freding av all hunnlaks.