Årets laksesesong har vært omtrent tidenes dårligste. Før sesongen ble kvoten på totalt åtte lakser i Orkla og Gaula redusert til kun fem. Årsak: Dårlig sesong i 2013.

Og da laksestarten i år var verre enn verst, ble det iverksatt tiltak:

* 18. juni: All hunnlaks fredes.

* 24. juni: Fiskesesongen kortes inn med 15 dager.

Men nå har Gaula fiskeforvaltning og Orkla fellesforvaltning i fellesskap fremmet forslag om en alternativ regulering av fisket: Påbud om utsetting av all fisk over 65 cm fra og med 1. august,mot at fiskesesongen forlenges til 31. august.

Denne måten å regulere fisket på vil etter forvaltingslagenes vurdering spare betydelig mer gytefisk enn den reguleringen Miljødirektoratet innførte ved forskrift av 24. juni. Lagenes vurderinger støttes også av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Miljødirektoratet er enig i dette. En forutsetning for at det alternative reguleringsforslaget skal spare mer gytefisk, er imidlertid at både fiskere og rettighetshavere følger opp utsettingspåbudet, og at fisk som skal settes ut behandles så skånsomt som mulig.

Dette krever økt innsats fra lokalforvaltningen med hensyn til oppsyn og informasjon.

Konklusjon: Fiskesesongen i Orkla og Gaula avsluttes 31. august. Fra og med 1. august skal all fisk over 65 centimeter (cirka tre kilo) som fanges settes ut igjen i vassdraget så skånsomt som mulig.

PS! Laksesesongen pågår normalt fra 1. juni-31. august.