ST tok en prat med Nils Arne Eggen i spalten ukeslutt i lørdagens avis. Her fyrer den tidligere RBK-treneren mot defensivt orienterte lag.

– Hvordan er VM-formen?

– I motsetning til veldig mange er ikke jeg så veldig imponert over fotballprestasjonene. Kampen mellom Argentina og Nederland var ikke bare et langt gjesp. Det var et langt dobbeltgjesp. De spilte et par timer uten å skape en eneste målsjanse. Det er en fotball jeg ikke liker. Jeg håper finalen kan bli bedre.

– Hvordan blir finalen?

– Det blir en helt åpen kamp. Jeg håper som europeer at Tyskland vinner. Det er det eneste laget som har et angrepsmønster som en kan like. Jeg skal ikke prøve å forklare deg det, da, men det handler om å ha samtidige bevegelser i forkant av neste situasjon. Jeg har det privilegium å ha fulgt med og ha vært til stede på nesten alle VM opp gjennom åra. De beste er ikke så gode som de var. Brasil er ikke lik seg i hele tatt. De skaper nesten ikke målsjanser. Mangel på angrepspotensial kjennetegner de fleste bortsett fra Tyskland. De er også prega av at det er finale. Men jeg vil tro de har en angrepsstruktur som til og med et defensivt lag som Argentina vil få problemer med å stoppe.

– Tyskland vil få problemer med å stoppe Argentina?

– Nei, omvendt. Hallo! De har jo han Messi, men ellers er det stort sett «hårråpitja» som spring, du veit hva det betyr? Harehund.

– Ser du alle kampene?

– Jeg ser ikke så mye på fotball som folk trur, men VM følger jeg med på. Jeg ser ikke alt, jeg blir litt trøtt om kvelden siden jeg går i dialyse.

– Orkla slo Træff 2 6-1, Tyskland slo Brasil 7-1 . Ser du paralleller?

– Når Orkla har alle på plass, så er vi gode. Det er litt forskjell på de som spiller på Orkla og de i VM. De betaler for å trene. De har jobb, har vært på ferie, og noen er på Nordsjøen. Men når vi er alle en sjelden gang, så er vi gode.

– Hvor skal du se finalen?

– Jeg er kanskje på Fannrem søndag kveld. Kristin og Ole skal være med, og vi har gode naboer, jeg vet ikke hvem som skal være til stede.

– Mat, drikke, flagg eller noe anna du må ha?

– Flagg. Definitivt ikke flagg. Ja, hvis Norge skulle spilt, skulle jeg ha deltatt i nasjonsrusen.

Hva leser du for tida?

– Jeg har begynt på ei bok om Edvard Munch av Stenersen (Rolf, red. mrk.). Jeg gleder meg til å fullføre den i løpet av helga.

Hva gjør du i helga?

– Jeg har ikke tenkt å gjøre noe. Jo, vi skal smøre veranda på hytta. Det kommer inn noen regnbyger. En må være kjapp for å få på noe. Jeg bruker rull med langt skaft, en må jo være moderne og praktisk.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

– At det skal bli fortgang. Jeg venter på nyretransplantasjon. Det overskygger det meste. Jeg håper det skal gå veldig bra.

Er det ei belastning å vente?

– Det er viktig i godfotfilosofien, at en ikke kan bruke krefter på noe en ikke kan gjøre noe med. Det er en læringssak å være opptatt av å takle situasjonene som de oppstår.