I sommer har det vært stor pågang for å fornye passet sitt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

– På det meste laget vi 74 pass på én dag. Det var fredag 30. mai, en innklemtdag der det var skolefri, forteller Liv Tøndel, førstekonsulent ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Fredag 2. mai laget de også cirka 70 pass. Og til sammen siden 1. mai har 1336 personer fått nytt pass fra Tøndel og hennes kolleger, Eirin Kartfjord og Heidi Eikli. Det er 120 flere sammenlignet med samme periode i fjor.

– Stor pågang

Det tar bare fem minutter å fornye passet ved lensmannskontoret. Først et bilde, deretter en underskrift. Materialet herfra blir sendt til passprodusenten i Oslo, som til slutt sender passet direkte hjem til pass-søkeren.

– Det har vært stor pågang her til tider. Når det kommer søkere, får de kølapp. På det meste har folk ventet i halvannen time, forteller trioen.

Kort gyldighet

Hvert år før sommeren er pågangen stor for å få nye pass: Folk lærer aldri.

Oppfordringen til Tøndel og co er å gjøre dette i god tid før avreise, gjerne på andre årstider enn sommeren.

– Folk blir overrasket over at passene til mindre barn har kort gyldighet. Og husk at det tar cirka to uker fra pass-søkerne er her til passet kommer i posten, forklarer de.

Folk fra Trondheim

Lensmannskontoret i Orkdal er den eneste plassen i vårt distrikt, utenfor Trondheim, hvor man får ordnet pass. Det vises også på de som oppsøker lensmannskontoret på Orkanger.

– I tillegg til folk fra Orkdal, Skaun, Meldal, Hemne og Agdenes, kommer det en god del trondheimsfolk hit, blant annet benytter de muligheten når de skal på hytta i området her. I Trondheim er også pågangen på pass så stor at det er timebestilling nå, forteller Tøndel.

Sjekk passet

Siri Reitan Pedersen og sønnen Iver Johannes (7) var tirsdag formiddag innom lensmannskontoret for å fornye passene sine.

– Jeg har ferie om 14 dager. I august reiser hele familien (to voksne og tre barn) trolig på ferie til London. Turen er ikke bestilt ennå, men det er greit å være ute i god tid med passene, sier hun.

Passdamene gjør oppmerksom på at i enkelte land må du ha et såkalt maskinlesbart pass. Årsak: Du får ikke bestilt visum med nødpass. Dette gjelder blant annet Tyrkia og USA.

Siri Reitan Pedersen og sønnen Iver Johannes (7) var tirsdag formiddag innom lensmannskontoret for å fornye passene sine.