Oppdrettsanleggene gjør nå tiltak mot sine lakseluseproblemer ved å sette ut leppefisk i merdene sine, hvor den spiser lusa rett av laksen.

Fiskefamilien leppefisk lever av blant annet lakselus og er en viktig art når det gjelder å få bukt på luseproblemet.

– Problemet er at leppefisken tas ut i store mengder i Trondheimsfjorden og selges til oppdrettsnæringa. Dette er Norges viktigste laksefjord, med over 20 lakseførende elver tilknyttet seg. Dette fisket forstyrrer balansen i naturen, sier Arne Nielsen.

Sjøørreten ekstra utsatt

Sammen med leder i Orkla jeger og fiskeforenings fiskeutvalg, Bernt Knudsen, tok Nielsen kontakt med ST for å få satt fokus på det stadig voksende problemet.

– Dette øker lusemengden i fjorden dramatisk. Mangelen på fisk i elva er sannsynligvis et direkte resultat av dette fisket, sier Nielsen.

– Spesielt sjøørreten er meget utsatt. Onsdag fikk jeg en 15 centimeter lang sjøørret med 17 lus på seg. Dette er noe vi får rapporter om altfor ofte, sier Knudsen.

For noen dager siden fikk han også en 12 centimeter lang sjøørret, som han rakk å telle 10-11 lus på, før han måtte sette den ut igjen.

Snart utrydda

Det påpekes at også laksen er utsatt for lus, men ikke i like stor grad som sjøørreten.

– Det verste er kanskje at lusa tar livet av laksesmolten, sier Knudsen.

Laksesmolt er ferdig utviklet lakseyngel, som er klar til å ta seg fra elvene og ut i saltvannet for å vokse opp. For å komme dit må den gjennom Trondheimsfjorden, hvor faren for lakselus er stor.

– Trondheimsfjorden er veldig smal. Når smolten er på tur ut gjennom det smale fjordsystemet blir den veldig utsatt for lakselus. Derfor er det så viktig at leppefisken ikke tas ut.