13. juli var det et stort utslipp som røykla hele Orkanger. Se video.

Også i fredag 25. juli var det røykutslipp.

– Hvorfor slipper dere ut røyk i finværet?

– Det er ikke meninga å slippe ut røyk. I dag (fredag) var det på grunn av et strømutfall. Når sikkerhetssystemet slår inn, går skorsteinsdørene opp, forklarer produksjonssjef Bjørn Saugestad ved Elkem Thamshavn.

Høyspentfeil

Det store utslippet i forrige uke skyldtes feil på høyspentanlegget. Det førte til en del følgefeil. Også da slo sikkerhetssystemet inn, og røyken gikk urensa gjennom skorsteinene.

Saugestad avviser at det er spesielle ting de sliter med som har gjort at de har sluppet ut røyk flere ganger i sommer. Han sier de registrerer hvor mye skorsteinene står åpne, og at de fortsatt ligger godt innafor den utslippstillatelsen de har for urensa røyk.

– Det er beklagelig at det kommer ut. Det er en sikkerhetsfunksjon som gjør at skorsteinsdørene åpner seg for å hindre større konsekvenser. Også ved start og stopp av anlegg vil skorsteinene være åpne, sier Saugestad.

99 prosent rensing

Røyken fra Thamshavn inneholder microsilica, som er et av produktene de selger. Saugestad sier de har krav på seg til å rense røyken 99 prosent av tida. I juli har de så langt ligget på 99,4 prosent av tida.

– Røyken fra Thamshavn er nok mer synlig når det er fint vær, da vindretningen da går inn mot Orkanger, sier Saugestad.

– Hva gjør dere for å unngå røykutslipp?

– Vi jobber kontinuerlig med å øke rensegraden og har økt rensegraden fra 98 prosent i 2004 til 99,6 prosent i 2013.