– Det er sendt et brev til hesteeieren. Naboene til eiendommen krever at det ryddes opp etter hesteholdet. Fristen er satt til 6. august. Dersom det ikke skjer, vil saken sendes til namsmannen (lensmannen), opplyser advokatkontoret, som bistår fire husholdninger i «kampen» mot naboen i Råbygda.

«Opprydding» betyr i dette tilfelle fjerning av hestemøkk. Lukt herfra sjenerer naboene i boligfeltet.

Tre hester

Kari Mørkve kjøpte sommeren 2012 eiendommen i et boligfelt i Råbygda i Orkdal kommune for 1,2 millioner kroner. Mørkve flyttet inn med tre hester. Dette reagerte naboer i boligfeltet på: Eiendommen er kun regulert til boligformål.

Politikerne i hovedutvalg forvaltning i Orkdal var på befaring 16. januar 2013. Samme dag vedtok de å si nei til hestehold på denne eiendommen. Mørkve klaget på vedtaket.

Fram og tilbake

Saken ble behandlet på nytt i forvaltningsutvalget 13. mars 2013. Vedtaket om å si nei til hestehold i boligfeltet ble opprettholdt. Saken ble da oversendt til fylkesmannen for endelig avgjørelse.

Fylkesmannen opphevet kommunens vedtak. Konklusjon: Hestene blir på eiendommen i Råbygda. Partene møttes deretter 10. april 2014 i forliksrådet. Dom: Hesteholdet skal avvikles innen 30. juni.

Mattilsynet på besøk

Kari Mørkve hadde frist til 19. mai å stevne naboene for tingretten. Det gjorde hun ikke. Konklusjon: Dommen er rettskraftig.

– Hestene ble sendt på sommerbeite på Viggja innen fristen, sa Mørkve 11. juli i år.

Da gjenstår det å se om saken havner hos namsmannen.

PS! Mattilsynet har besøkt eiendommen og hestene to ganger, etter anonyme bekymringsmeldinger, uten å finne mangler, feil eller avvik.