Politiet satte seg et måltall som sier at antall forbrytelser i første halvår i år ikke skulle overstige 400. «Fasiten» ble ca 300.

– Vi har en nedgang i antall forbrytelser, sier lensmann Elisabeth Eriksen ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Preventiv patruljering

Hun sitter ikke på sammenligningstall for 2013, men tar utgangspunkt i politiets egne måltall, som er et slags budsjett over antall forventede forbrytelser i en gitt periode.

– Hva er årsaken?

– Det kan være tilfeldig, blant annet hvem som befinner seg i distriktet. I tillegg kan det være en delforklaring at forbrytere soner straffer. Men det har nok også en sammenheng med at vi er offensive med patruljering. I store deler av uka har vi to aktive patruljer ute på veiene. Har du uærlige hensikter, vet du aldri når du treffer en politipatrulje. Det virker preventivt, sier Eriksen.

Sykler og mobiltelefoner

Region 2, som omfatter lensmannskontorene Orkdal/Agdenes, Hemne/Snillfjord, Meldal, Skaun, Hitra og Frøya, kommer bedre ut på statistikken enn for eksempel Trondheim på grunn av langt færre tyverier av mobiltelefoner og sykler.

– Dette regnes også i kategorien forbrytelser, og her er region 2 mer skånet på grunn av at det ikke er så stor tetthet av folk. Det er «lettere» å operere i større byer på denne type kriminalitet.

Dystert i trafikken

Men når det ser positivt ut – i den forstand at det er begått færre forbrytelser enn antall – ser det ikke like lovende ut for trafikktallene.

– Her har jeg ikke noe statistikk, men her er slett ikke tallene like lystige. Det skjer fortsatt for mange trafikkulykker. I denne kategorien tror jeg ikke vi har noen nedgang, sier Elisabeth Eriksen.