Klimaforsker Hans Olav Hygen vil ikke skremme folk, men sier at nedbøren med så store hagl som kom i Orkdal onsdag denne uka, er noe vi kan oppleve oftere.

– Høyere gjennomsnittstemperatur kombinert med en varm sommer kan utløse haglskurer i stedet for regnbyger, sier Hygen ved Meteorologisk institutt.

Kan skade

Glassklare hagl store som klinkekuler raste ned i et stort område ved Lauvåsen i Orkdal onsdag ettermiddag denne uka. Størrelsen og farten var av en styrke som fort kan gi skader.

– Den type haglskurer lenger sør i Europa ødelegger for eksempel fruktavlinger. Men vi har ikke fått melding om noe sånt i forbindelse med denne lokale nedbøren i Orkdal, sier forsker Hans Olav Thygen.

Mye energi

Nesten all nedbør (90 prosent) kommer i form av regn, fordi mesteparten smelter på tur ned fra skyene.

– Men med god lunk i temperaturen som vi har hatt nå i flere uker, bygges det opp mye energi, og da skjer alt veldig raskt. Nedbøren rekker ikke å smelte, og glasseres derfor gjennom lag på lag, for til slutt å havne på bakken som store klare kuler, sier Thygen.

Tempen stiger

Gjennomsnittstemperaturen her i landet har steget med en grad de siste to årene, og cirka to grader de siste 30-50 år, ifølge Thygen.

– En kombinasjon av høyere gjennomsnittstemperatur og heftig varme somre, kan gi svært kraftig nedbør, i form av hagl, også i Trøndelag. Men jeg kan ikke love en sånn haglskur igjen i morgen, sier klimaforsker Hans Olav Thygen.