I dagens barnehagevedtekter i Meldal står det at «Barn tilhørende i andre kommuner, kan tilbys plass, hvis det er ledig kapasitet. De tildeles plass for ett år i gangen».

Dette mener rådmannen er problematisk, og anbefaler hovedutvalg for helse, kultur og oppvekst å endre dette punktet.

– Vi ser at det kan være problematisk å tilby plass til barn fra andre kommuner i ett år. Mange foreldre ønsker oppstart for barnet fra januar. For å kunne imøtekomme dette ønsket (og behovet) må barnehagene ha noe ledig kapasitet. Det vil derfor kunne være aktuelt å ta inn barn fra nabokommuner for høsthalvåret, mens barn som bor i Meldal kan få plass fra januar, skriver saksbehandleren i saksfremlegget.

Det foreslås også at punktet om permisjon tas ut av vedtektene. I dag er det mulig å søke om permisjon. Dette fører til mindre foreldrebetaling og ubenyttet kapasitet. Dersom punktet tas ut, blir det også endring på vedtektene om foreldrebetaling.

«Etter lovendring 17.06 2016 er fritak for foreldrebetaling for timer der barn får spesialpedagogisk hjelp i barnehgen, tatt ut. Meldal kommunes vedtekter for barnehager foreslås å følge lovendringen og følgende setning strykes: Barn som mottar spesialpedagogisk hjelp i barnehagen etter opplæringsloven, får fritak for de timene barnet gis hjelp. Vi foreslår å endre rutiner for vedtak om redusert foreldrebetaling fra dagens rutiner der rådmannen fatter vedtak til at styrer ved den enkelte barnehage gjør dette», står det i saksfremlegget.

Meldal kommune ser også nødvendigheten i å innføre et punkt som gir kommunen rett til å si opp en barnehageplass dersom oppholdsutgifter ikke blir betalt i rett tid. Dette ble tatt ut av vedtektene for noen år siden, men nå ser saksbehandler behov for at det skal gi konsekvenser å unnlate betaling.