Om en drøy måned skal kommunestyret i Orkdal vedta kommuneplanens arealdel. I denne planen ligger det et forslag til havneutvidelse på Grønøra vest, og bakgrunnen for det er at havnedelen av et logistikknutepunkt ønskes lagt til Orkanger.

Klimapolitisk mål

Satsinga på knutepunkthavner er et nasjonalt klimapolitisk mål, fordi man ønsker å få mer av godstransporten over på sjø og bane.

Flere politikere i Orkdal har tatt til orde for at staten må bidra for å finne gode samferdselsløsninger på Orkanger i og med at orkdalingene påtar seg en «byrde» i det å huse ei storhavn.

Kommer til Orkdal

Dette er spørsmål Høyres Linda Hofstad Helleland ønsker å diskutere med orkdalsordføreren, sine partifeller og politikere for øvrig når hun kommer til Orkdal i slutten av denne måneden.

– Jeg vil se på planene som foreligger og arealplanen, og har lyst til å komme i dialog med dem som jobber med havneprosjektet. Jeg tror det er viktig at sentrale myndigheter og ikke minst vi som er sørtrønderske stortingsrepresentanter, er orientert om det som skjer og at vi lytter til ulike aktører.

Forståelse

Helleland håper at ordføreren og Høyre-representantene i Orkdal tar imot henne og kan sette henne godt inn i saken.

– Da får vi gode forutsetninger for å finne de riktige løsningene.

– Har du forståelse for ønsket fra orkangersamfunnet om at staten må bidra?

– Ja, jeg har forståelse for det. Det samme opplever vi andre steder der lokalsamfunn tar på seg oppgaver for storsamfunnet; at de ønsker å få noe igjen.

På sikt

Helleland understreker imidlertid at det ikke er snakk om snarlige bevilgninger, men at dette er noe som må skje på sikt.

– Staten har interesse både i kampflybasen og godsterminalløsningen, som begge deler vil føre til økt trafikk gjennom Orkanger. Vi skal gå inn i dette med en tro på at vi vil finne løsninger som gir et godt liv for orkdalingene, selv med godshavn. Vi snakker om noen år fram i tid, men det er viktig at vi allerede nå setter oss inn i det som skjer.